Erjavec: Somalijska deklica pride v Maribor do konca tedna

Anonimni donator bo dekletu zagotovil sredstva za preživljanje. ZPM bo priskrbela sredstva za njeno zdravstveno zavarovanje.

Objavljeno
12. februar 2015 19.38
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Zunanji minister Karl Erjavec je danes potrdil, da bo 14-letno somalijsko dekle Fajsa do konca tedna prišla v Slovenijo k svoji sestri. Kot je povedal na novinarski konferenci, so izpolnjeni vsi pogoji za njen prihod.

Izpostavil je, da se je MZZ vključil v reševanje problema, potem ko so ugotovili, da se ne najde rešitev, kako bi Fajso združili z njeno sestro. Zato so vladi predlagali sklep, ki ga je 22. januarja tudi sprejela, da obstaja interes države iz humanitarnih razlogov, da se dekle pripelje v Slovenijo.

Teden dni kasneje je še ustavno sodišče potrdilo, da gre za humanitarne zadevo in združevanje družine ter razveljavilo člen zakona o mednarodni zaščiti, je spomnil Erjavec. Izpostavil pa je, da na podlagi odločitve ustavnega sodišča deklica še ne bi mogla priti v Slovenijo in da je bil ključen omenjeni sklep vlade.

Anonimni donator bo zagotovil denar za njeno preživljanje

V torek so nato od ministrstva za notranje zadeve pridobili tudi dovoljenje za njeno petletno začasno prebivanje v Sloveniji, tako da ni več ovir za njen prihod, je dejal. Z dekletom so že v stiku in so k njej poslali uslužbenca MZZ, ki ji je uredil vse potrebne papirje, kupili so ji tudi že letalsko karto. Pred tem je zunanje ministrstvo priskrbelo njeno izjavo, da želi v Slovenijo k sestri, prav tako so priskrbeli izjavo anonimnega donatorja, da bo dekletu zagotovil sredstva za preživljanje.

Ob tej priložnosti se je Erjavec zahvalil Zvezi prijateljev mladine Slovenije, ki je sama ponudila in priskrbela sredstva za dekletovo zdravstveno zavarovanje. Somalijsko dekle je sedaj v Adis Abebi v Etiopiji pod zaščito Visokega komisariata ZN za begunce in ima status begunke, tako da glede njene identitete ni dvoma, je še pojasnil.

Na novinarsko vprašanje, zakaj se ni zadeva uredila že pred dvema letoma - njena sestra je namreč že leta 2013 na notranje ministrstvo vložila prošnjo za združitev družine oziroma za dovoljenje, da bi sestro pripeljala v Slovenijo, a ga ni dobila - je pojasnil, da MZZ s primerom ni bil seznanjen. Šele iz javnosti in ko se je v parlamentu začela razprava o potrebi po spremembi zakonodaje za rešitev tega primera, so ugotovili, da Slovenija že ima ustrezno zakonodajo, ki omogoča tovrstne izjeme, je povedal. Pojasnil je tudi, da deklica prihaja v Slovenijo po 51. členu zakona o tujcih.

To bi lahko storili že prej

Vodji konzularnega sektorja na MZZ Andreju Šteru se je minister zahvalil kot tistemu, ki je v zadevo vložil veliko truda in znanja. Šter je izpostavil, da je v obstoječi slovenski zakonodaji ves čas obstajal mehanizem za izdajo odločbe, na podlagi katere bodo somalijsko deklico sedaj pripeljali v Slovenijo. To je pomembna lekcija za slovensko družbo - da smo odgovorna država v mednarodni skupnosti in da znamo prevzeti tudi svoj del odgovornosti, je dejal.

Pri tem je izpostavil pomen uresničevanja človekovih pravic otrok in tega, da bo sedaj Fajsa prišla k svojim edinim sorodnikom na svetu ter v Sloveniji zaživela v nekem povsem tujem okolju. Pri tem je zaprosil, da ji omogočimo, da bo dobro prestala prvi šok ob srečanju z novim okoljem.

Po poročanju medijev so deklici v vojni v Somaliji ubili očeta in brata, na begu pa jo je zapustila še mati. Njena edina preostala družina je tako odrasla sestra, ki od leta 2010 kot begunka živi v Mariboru.