Timmermans prihodnji teden že v Ljubljano in Zagreb

Erjavec: Hitra reakcija EK predstavlja dodaten pritisk na Hrvaško, vse manj možnosti je, da bi se izognila nespoštovanju arbitražne odločbe.

Objavljeno
29. november 2017 17.26
uho*Erjavec
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubljana - Prvi podpredsednik evropske komisije Franc Timmermans se bo prihodnji teden že podal na pot mediacije med Slovenijo in Hrvaško. Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je danes dejal, da še ni znano, kje se bo prej ustavil, v Ljubljani ali Zagrebu, to po njegovem niti ni pomembno, ključno je, da se je proces začel.

Ker se vse bolj približuje 29. december, ko se izteče pripravljalno obdobje za implementacijo arbitražne sodbe, objavljene pred petimi meseci, si je slovenska vlada v preteklih tednih na vso moč prizadevala, da bi se v nesoglasja med Slovenijo in Hrvaško vpletla tudi evropska komisija. Kot je znano, Slovenija s polno paro pripravlja teren za uveljavitev arbitražne sodbe, hrvaške oblasti sodbe ne priznavajo in si želijo, da bi mejne spore znova reševali na bilateralni ravni.



Podpredsednik evropske komisije Frans Timmermans. Foto: John Thys/AFP

Predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker je v ponedeljek delegiral svojega prvega podpredsednika Fransa Timmermansa, da posreduje med Ljubljano in Zagrebom za zagotovitev izvajanja arbitražne sodbe. Dokaj presenetljiva informacija je, da se bo podpredsednik EK na pot misije odpravil dober teden po prejeti zadolžitvi, saj je slovenski zunanji minister Karl Erjavec povedal, da prihaja Timmermans v Ljubljano že prihodnji teden, nato pa da se odpravlja še v Zagreb. »Prepričan sem, da predstavlja hitra reakcija evropske komisije dodaten pritisk na hrvaško stran. To verjetno tudi nakazuje, da se namera Hrvaške, da ne bi izpolnila svojih obveznosti v skladu z arbitražno odločbo, ne bo uresničila,« je dejal zunanji minister. Erjavec si ne predstavlja, da evropska komisija v tem primeru ne bi odreagirala, saj je spoštovanje mednarodnega prava in prava EU temelj združevanja v Evropi.

Minister za zunanje zadeve je zavrnil možnost, da bi Slovenija kadarkoli pristala na nekakšen dvostranski dogovor ali sporazum, v katerem bi bila zajeta tudi arbitražna odločba, kar menda ponuja Zagreb. »Slovenija je s Hrvaško sklenila več sporazumov, s tem imamo veliko izkušenj, pa je potem prišlo do različnih tolmačenj, tako kot denimo pri memorandumu o prenesenih vlogah deviznih varčevalcev,« je dejal Erjavec.

Slovenski zunanji minister je danes zatrdil, da se na ministrstvu za zunanje zadeve intenzivno pripravljajo na morebitno vložitev tožbe proti Hrvaški pred sodiščem EU Luksemburgu. Na MZZ so prepričani, da Hrvaška krši evropski pravni red zaradi neizvrševanja arbitražne pogodbe. V tem primeru gre za rezervni scenarij, v kolikor bi se zgodilo, da si v Zagrebu ne bi premislili in odstopili od stališča, da ne priznavajo sodbe arbitražnega sodišča.