Erjavec v Rimu o zaplenjenih umetninah in plinskem terminalu

Minister Karl Erjavec bo z italijanskim kolegom jutri tudi odprl razstavo Identiteta Slovenije - Oblikovanje za državo.

Objavljeno
26. marec 2012 13.10
Posodobljeno
26. marec 2012 14.05
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Rim - Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se bo jutri v okviru obiskov v sosednjih državah mudil na delovnem obisku pri italijanskem zunanjem ministru Giuliu Terziju di Sant'Agatu, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Ministra bosta odprla razstavo Identiteta Slovenije - Oblikovanje za državo. Vodja slovenske diplomacije se bo srečal še s senatorko, predsednico Skupine prijateljstva s Slovenijo v italijanskem parlamentu Tamaro Blažina in podpredsednikoma omenjene skupine.

Glavni odprti vprašanji med državama poleg ureditve dolgoročnega financiranja manjšine ostajata vrnitev med drugo svetovno vojno zaplenjenih slovenskih umetnin in gradnja plinskih terminalov.

Minister Erjavec je v nedavnem pogovoru glede financiranja slovenske manjšine dejal, da gospodarska kriza, ki je močno prizadela tudi Italijo, ne sme povzročiti, da slovenska narodna skupnost v Italiji zaradi pomanjkanja finančnih sredstev ne bi mogla uresničevati svojih pravic.

Tovrstno srečanje je nazadnje v Rimu potekalo februarja lani, ministri pa so takrat govorili predvsem o gospodarskem sodelovanju med državama, plinskih terminalih in oblikovanju stalnega omizja slovenske manjšine pri italijanski vladi.

Slovenija gradnji plinskih terminalov nasprotuje, zaradi česar je minister za okolje Franc Bogovič pozdravil nedavni sklep tržaškega občinskega sveta proti terminalom. Italijanski minister za okolje Corrado Clini se je nasprotno nedavno zavzel za vzpostavitev omizja o plinski terminalih, ki bi se ga udeležile vse zainteresirane strani, tudi Ljubljana in Zagreb.

Odnosi med državama so se precej otoplili po srečanju treh predsednikov, slovenskega predsednika države Danila Türka, italijanskega Giorgia Napolitana in hrvaškega Iva Josipovića sredi leta 2010, na katerem so se zavzeli za preseganje tragedij iz preteklosti, še poroča Slovenska tiskovna agencija.

Kljub temu razlike v interpretaciji zgodovine pred, med in po drugi svetovni vojni še vedno burijo duhove na obeh straneh. Ob dnevu spomina na pobite v fojbah je bila tudi letos zlorabljena fotografija poboja slovenskih talcev, ki jo je italijanska državna televizija Rai predstavila prav v nasprotnem pomenu.

Erjavec je doslej v okviru predstavitvenih obiskov v sosednjih državah obiskal Hrvaško in Avstrijo, v petek pa bo na obisku na Madžarskem.