Erjavec za Odmeve: Za strokovnjaka o LB bo vlada imenovala Arharja

Vlada bo za slovenskega finančnega strokovnjaka imenovala nekdanjega guvernerja Banke Slovenije Franceta Arharja.

Objavljeno
12. julij 2012 00.48
Š. P., Delo.si
Š. P., Delo.si
Ljubljana - Vlada bo za slovenskega finančnega strokovnjaka, ki bo skupaj s hrvaškim kolegom preučil spor o nekdanji Ljubljanski banki (LB) in vladama predlagal rešitev zanj, na četrtkovi seji imenovala nekdanjega guvernerja Banke Slovenije Franceta Arharja, je nocoj za Odmeve Televizije Slovenija povedal zunanji minister Karl Erjavec, poroča STA.

Pojasnil je, da se je slovenska stran odločila za Arharja, ker dobro pozna problematiko. "Bil je tudi guverner centralne banke in točno ve, kaj so se pogovarjali glede tega vprašanja," je dodal.

Kdo bo hrvaški pogajalec, Erjavec ni mogel reči, ker po njegovih besedah hrvaška vlada tega še ni obravnavala.

Kot je pojasnil, bosta morala finančna strokovnjaka ugotoviti predvsem, da se bo vprašanje varčevalcev LB reševalo v okviru nasledstva in da ni nobene pravne argumentacije za tožbe pred hrvaškimi sodišči.

Na argument novinarja, da sta se državi sicer že dogovorili, da bosta vprašanje varčevalcev nekdanje LB reševali v okviru nasledstva, pa je Erjavec odgovoril, da nova hrvaška vlada pravi, da temu ni tako in da nima vpliva na tožbe, vložene pred hrvaškimi sodišči.

Po njegovem je zato pomemben napredek, da sta Zagreb in Ljubljana to vprašanje dala na dnevni red in "da tudi hrvaška stran razume, da je to sedaj problem".