Erjavec: Znižanja pokojnin letos ne bo

Predsednik Desusa je po sestanku koalicije izjavil, da je takšna zagotovila dala predsednica vlade Alenka Bratovšek.

Objavljeno
03. junij 2013 13.04
SLOVENIJA LJUBLJANA 19.02.2013 KARL ERJAVEC ZUNANJI MINISTER FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika

Ljubljana - Prvaki strank koalicije so se zjutraj sestali na temo morebitnega znižanja pokojnin. Pred sestankom je spregovoril samo predsednik Desusa Karl Erjavec, ki je dejal, da na znižanje pokojnin v njegovi stranki ne bodo pristali. »Ne bomo popustili. Kakšne politične posledice lahko to potegne za sabo ne vem, ampak računam na razumen dogovor. Politična nestabilnost pa bi bila za Slovenijo zelo nevarna.«

»Če do znižanja vendarle pride, potem bi zelo težko sodeloval v tej vladi, kar se mene tiče«. Prvak Desusa je še napovedal, da bodo o tem podrobneje razpravljali v sredo na izvršnem odboru Desusa.

»Če tokrat pristanemo na znaižanje pokojnin, potem smo odprli vrata in bo vsako leto odprt lov na zniževanje pokojnin. Vemo pa, da so upokojenci poleg mladih brezposelnih najbolj ogrožena demografska skupina.«

Erjavec neposeganje v pokojnine utemeljuje s tem, da če lahko država najde 140 milijonov evrov dodatnega denarja za TEŠ in 900 milijonov za sanacijo bank, potem se mora najti denar tudi za pokojnine.

Predsednik stranke je zavrnil možnost, da bi vlada znižala rekreacijski dodatek upokojencem, pač pa da bi v krizi več prispevali tisti javni uslužbenci, ki imajo višjo plačo kot predsednik republike.

O znižanju v letu 2014 bo še govora

»Imam občutek, da letos ne bo prišlo do znižanja pokojnin,« je po sestanku znova stopil pred novinarje Karl Erjavec, »vsaj tako so bila dana zagotovila s strani predsednice vlade. Upam, da bo tudi minister za finance Uroš Čufer upošteval, kar smo se dogovorili,« je še dodal.

Po njegovih besedah se bodo o morebitnem znižanju pokojnin v letu 2014 v koaliciji še pogovarjali.

Tudi predsednik Državljanske liste Gregor Virant po sestanku ni govoril o rezanju pokojnin, pač pa je dejal, da je po njegovem mnenju boljša alternativa za uravnoteženje javnih financ racionalizacija javnega naročanja in boljše pobiranje davkov.

Tudi o zmanjševanju občin

Kot je dejal Virant, so se na koalicijskem sestanku pogovarjali o zmanjševanju števila občin. Koalicijski partnerji ta predlog načeloma podpirajo, konkretni model pa bo pripravilo ministrstvo za notranje zadeve.

»V Sloveniji smo občine ustanavljali zelo arbitrarno. Na začetku je bil postavljen pogoj najmanj 5000 prebivalcev, dovoljene pa so bile tudi izjeme. Tu je bilo veliko političnega kupčkanja, mnoge občine pa so bile ustanovljene celo v nasprotju z voljo prebivalstva,« je dejal Virant. Opozoril je, da po ustavi občine ustanavlja in tudi združuje zakonodajalec, pred tem pa je potreben referendum. »In mimo tega ne bo mogoče«, je še dejal Virant.