ESS uskladil izhodišča za socialni sporazum

GZS: Dosežen konsenz je dobra popotnica za začetek pogajanj o spremembah, potrebnih za izhod iz krize.

Objavljeno
30. marec 2012 17.45
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika

Ljubljana – Socialni partnerji so se danes uskladili o skupnih izhodiščih za nov socialni sporazum. Minister za delo Andrej Vizjak je pri tem napovedal, da bo vlada v četrtek obravnavala tudi predlog ukrepov za proračunske prihodke, kar pri varčevanju zahtevajo sindikati.

Vladi, sindikatom in delodajalcem je kljub zaostrenemu varčevalnemu ozračju danes uspelo doseči dogovor. Izhodišča bodo parafirana prihodnji teden, mogoče že v torek, sporazum pa bo prinesel pomembna izhodišča predvsem za pripravo reform. »Želimo biti učinkoviti in doslej smo pokazali, da je to možno,« je bil zadovoljen minister za delo Andrej Vizjak. Zadovoljni so tudi preostali.

Generalni sekretar združenja delodajalcev Jože Smole, ker »ta uskladitev za nas pomeni rešitev, kako nadaljevati s socialnim dialogom«, zadovoljni pa so tudi na sindikalni strani, ker so vse strani pokazale, da morajo sodelovati.

V zvezi svobodnih sindikatov so še posebno zadovoljni, ker bodo zaradi izhodišč v sporazumu zapisane le soglasne rešitve glede odprtih reformnih vprašanj, od reforme trga dela do pokojninske in zdravstvene reforme. »To je dobra popotnica in spodbuda za nas, da se odgovorno vedemo do problemov, ki jih bomo reševali,« je današnji dosežek komentiral predsednik zveze Dušan Semolič.

V reforme s soglasjem vseh

Malce manj zadovoljstva je med sindikati zaradi izhodišč varčevalnih ukrepov, ki jih je prejšnji petek predlagala vlada, zveza pa je celo napovedala referendum, če vlada spornih ukrepov ne umakne. Socialni partnerji se o njih danes niso pogajali.

Vlada do ponedeljka pričakuje pisne predloge in pomisleke sindikatov in delodajalcev, pa tudi nove predloge. Minister Vizjak je danes ponovno dejal, da je vlada pripravljena na kompromise, v četrtek pa bo obravnavala sveženj ukrepov za večje proračunske prihodke, kar so ta teden drug za drugim zahtevali številni sindikati. Takoj nato jih bo na ekonomsko-socialnem svetu predstavila še socialnim partnerjem. Državni zbor bo obe strani proračuna, prihodkovno in odhodkovno stran (pa tudi oba svežnja ukrepov), obravnaval na isti seji, je zagotovil minister.

Vladna stran bo svoje predloge nadgradila in dopolnila tudi s predlogi socialnih partnerjev, tudi glede obdavčitve najbogatejših. »To bomo povzeli. Ta predlog po moji oceni vzdrži,« je bil jasen minister.

Sindikati zadovoljni, 
a previdni

Predsednik sindikalne centrale Pergam Janez Posedi je po seji pojasnil, da bodo šla izhodišča za sporazum zdaj na organe sindikatov, pri svojih pa ne pričakuje zadržkov glede podpisa dokumenta. Z današnjim dogajanjem so bili zadovoljni tudi v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja, ki je v sredo pozvala k splošni stavki, če se vlada s predvidenimi varčevalnimi ukrepi ne umakne. A predsednik konfederacije Branimir Štrukelj je previden: »Z izhodišči smo zadovoljni, vendar pa bo predsedstvo takrat, ko bo odločalo o podpisu, verjetno upoštevalo to, da vlada vztraja pri ukrepih na področju javnega sektorja in glede razgradnje socialne države, ki za nas ni sprejemljiva.«

Pogovori in pogajanja o predvidenem posegu v plače javnega sektorja in ostale prihodke se bodo nadaljevali v ponedeljek.