EU (predvolilna) anketa: »Od EU ni koristi«

Večina sodelujočih v anketi ne občuti koristi povezovanja, ampak meni, da je Unija zgolj orodje elit za nadzor nad množicami.

Objavljeno
05. maj 2014 18.05
Slovenska, EU zastava in rože na oknu enega od lokalov v Ljubljani, 3.aprila 2013.
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Dobrih deset let po vstopu Slovenije v Evropsko unijo večina sodelujočih v EU (predvolilni) anketi − 55 odstotkov − ne občuti koristi povezovanja, ampak meni, da je Unija zgolj orodje elit za nadzor nad ljudskimi množicami.

Deset odstotkov manj je, nasprotno, prepričanih, da je povezovanje veliki večini prineslo konkretne koristi. Med njimi je tudi Jože Rant, ki med drugim izpostavlja večjo varnost, gospodarsko pomoč ter prost pretok blaga, storitev in ljudi, hkrati pa opozarja, da je od državljanov EU odvisno, kako izkoriščajo njene prednosti.

Prihodnjo evroanalizo bomo namenili predlogu, ki bi močno spremenil zadnja leta prevladujočo evropsko politiko zategovanja pasu − socialnemu paktu. V tokratni EU predvolilni anketi, ki bo na naši spletni strani objavljena do vključno četrtka, vas zato sprašujemo, kako resne so napovedi o sklenitvi socialnega pakta na ravni EU? Odgovorite na vprašanje in svoj odgovor utemeljite.