Evropski dan medgeneracijske solidarnosti

Demografske spremembe že vplivajo na družbo in gospodarstvo.

Objavljeno
29. april 2011 17.40
Posodobljeno
29. april 2011 18.23
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si
Ljubljana -Ob obeležitvi evropskega dneva medgeneracijske solidarnosti svet za solidarno sožitje generacij in kakovostno staranje prebivalstva v Sloveniji opozorja pristojne institucije, civilno družbo in najširšo javnost na vse večji pomen medgeneracijske solidarnosti, sobivanja in sožitja.

Demografske spremembe, tako v svetu kot Sloveniji, narekujejo medgeneracijsko solidarnost, poudarjajo v svetu za solidarnost. Razmerja med generacijami se namreč nezadržno spreminjajo; starejša generacija je vase bolj številčna, mlada in srednja generacija pa sta vse manj številčni. »Takšne spremembe že imajo velik vpliv na družbeno in gospodarsko življenje, zato se je treba nanje ustrezno odzvati. Seveda pa se staranje prebivalstva dotika celotne družbe, zato iskanje rešitev nedvomno zahteva sodelovanje med generacijami,« so še zapisali v sporočilu.

Vlada o solidarnosti

Vlada je že v strategiji varstva starejših do leta 2010 - solidarnost, sožitje in kakovostno staranje prebivalstva poudarila zavedanje, da je le s sodelovanjem vseh generacij mogoče reševati vprašanja, ki so povezana s starajočo se družbo. Vlada trenutno pripravlja novo strategijo na področju staranja prebivalstva za obdobje od leta 2011 do 2015, ki bo med temeljnimi usmeritvami namenila posebno pozornost tudi vzgoji za krepitev medgeneracijskega sožitja. Ta strategija bo nadaljevala že uveljavljeno izhodišče, da je reševanje nalog na področju staranja prebivalstva neločljivo povezano s krepitvijo sožitja in solidarnosti med generacijami tako na ravni posameznika in družine ter gospodinjstev kot na ravni države in mednarodne skupnosti.