Fajonova BiH posvarila pred ukinitvijo brezviznega režima

EU bi lahko zaradi zvišanja števila iskalcev azila v državah EU BiH izdala opozorilo o ukinitve brezviznega režima.

Objavljeno
28. julij 2012 17.21
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Banja Luka - Evropska komisija bi lahko zaradi občutnega zvišanja števila iskalcev azila v državah EU BiH izdala opozorilo o možnosti ukinitve brezviznega režima, poroča Slovenska tiskovna agencija. Evropska poslanka, zadolžena za liberalizacijo viznega sistema, Tanja Fajon je ob tem izrazila upanje, da te klavzule ne bo treba nikoli uporabiti.

Potem ko so tuje tiskovne agencije poročale o morebitnem opozorilu komisije glede uveljavitve zaščitne klavzule, ki se nanaša na začasno ukinitev brezviznega režima za nečlanice EU, je evropska poslanka iz Slovenije za STA poudarila, da sama ni nikoli dejala, da bi lahko komisija izdala takšno opozorilo.

Je pa po poročanju STA komentirala aktualno zviševanje števila »azilantov« iz BiH v nekaterih državah EU oz. opozorila Švedsko glede zlorab brezviznega režima. Kot je pojasnila, je slišala in brala v časopisih, da se število lažnih azilantov na Švedskem zvišuje. »Vendar mislim, da je to samo začasen fenomen,« je dejala.

Švedske oblasti bi morale v BiH deportirati okoli 1100 njenih državljanov, ki so za azil zaprosili na podlagi lažnih informacij.

»Verjamem, da brezvizni režim ni ogrožen, vendar pa je treba paziti na številke lažnih azilantov v državah zahodne Evrope,« je kot piše STA dejala Fajonova. Poudarila je še, da iskreno upa, da klavzule ne bo treba nikoli uporabiti.

Po njenih besedah bi morala BiH v informiranje državljanov in izpolnjevanje zavez za liberalizacijo viznega režima ter priporočil Bruslja vložiti več truda. Informacije o časovnici, v kateri bi lahko za BiH prišlo do ukinitve brezviznega režima, iz Bruslja niso prejeli.

Sicer pa je po pisanju STA Fajonova spregovorila tudi o notranjepolitičnem dogajanju v BiH, ki po njenih besedah ne sme zavirati legitimnih demokratičnih procesov in izpolnjevanja načrta za članstvo v EU.

BiH mora delovati uspešno in hitro, in sicer kot ena država, politiki pa bi morali ločiti notranjo politiko od približevanja uniji, saj je slednje tema nacionalnega pomena, ki presega medstrankarska nesoglasja in dogovarjanja ter se tiče vseh državljanov, je ocenila evropska poslanka.

Na vprašanje, ali se je BiH zaradi aktualnih političnih dogodkov oddaljila od EU, je po poročanju STA odgovorila nikalno.