Nataša Kus: »Fakina vztrajno opozarjam na nepravilnosti«

Upravni odbor ZZZS z nepravilnostmi ni seznanjen, trdi Tatjana Čerin.

Objavljeno
11. julij 2016 10.35
Tiskovna konferenca ZZZS na sliki Samo Fakin 22.1.2014 Ljubljana Slovenija
Milena Zupanič
Milena Zupanič
Nataša Kus, predstavnica zaposlenih v upravnem odboru zavoda za zdravstveno zavarovanje (UO ZZZS), generalnega direktorja Sama Fakina vztrajno opozarja na nepravilnosti, je povedala, ko se je odzvala na članek, objavljen v Delu pred tednom dni. Kakšne nepravilnosti, nismo mogli izvedeti. Podpredsednica upravnega odbora ZZZS Tatjana Čerin je povedala, UO nepravilnosti ni obravnaval, saj ga Kusova o njih ni obvestila.

Samo Fakin bo po izteku mandata vršilca dolžnosti generalnega direktorja – najpozneje maja 2017 – lahko ostal zaposlen na ZZZS (javna zdravstvena blagajna), ki na leto obrne 2,4 milijarde zdravstvenega denarja. Tako določa nova Fakinova pogodba o zaposlitvi, ki so jo na dopisni seji potrdili člani upravnega odbora (UO) na pobudo Nataše Kus, predstavnice zaposlenih. Če primernega delovnega mesta zanj ne bo, bo upravičen do odpravnine. Na ZZZS trdijo, da je to zakonita poteza, na ministrstvu za zdravje pa, da ne, smo opisali v članku prejšnji teden.

Ministrstvo je posredovalo pobudo za nadzor Fakinove pogodbe o zaposlitvi Inšpektoratu RS za delo, v vednost pa protikorupcijski komisiji (KPK) in računskemu sodišču. Na članek se je odzvala tudi Kusova: »Pobudo, naj se, če so za to ustrezne pravne podlage, z gospodom Fakinom sklene pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas, sem res podala. V upravnem odboru sem predstavnica zaposlenih v ZZZS, izvoljena sem bila na neposrednih volitvah, v času volitev in izvolitve v UO nisem bila članica sindikata delavcev ZZZS, ki deluje v sindikatu Pergam. Pobudo sem pisno utemeljila z dejstvom, da imam sama in številni sodelavci občutek, da gospoda Fakina status njegovega delovnega razmerja za določen čas zelo obremenjuje, saj ga pogosto vpleta v pogovore, ne glede na obravnavano problematiko, kar preprečuje popolno osredotočenje na izpostavljeno vsebino.«

Nepravilnosti javnosti (še) niso znane

Kusova je spomnila, da sta imela oba dosedanja generalna direktorja ZZZS sklenjene pogodbe o delovnem razmerju v ZZZS za nedoločen čas in da imata tudi generalna direktorja drugih dveh zavodov v dejavnosti (zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter zavoda za zaposlovanje) sklenjeno delovno razmerje za nedoločen čas, prav tako kot direktorji številnih drugih javnih zavodov, na primer UKC Ljubljana. Iz navednih razlogov je podala predlog, »naj se preveri možnost, da se enak status zagotovi tudi gospodu Fakinu. Gospoda Fakina vztrajno opozarjam na nepravilnosti in mu predlagam, naj jih odpravi, kar gotovo ni izraz moje nenaklonjenosti gospodu Fakinu in delovanja proti gospodu Fakinu. Iz neprijaznih, včasih tudi krutih odzivov gospoda Fakina na moja opozorila in pobude pa je mogoče sklepati, da jih gospod Fakin tako doživlja oziroma mu jih tako interpretirajo tisti, sicer res zelo redki posamezniki, na katerih napake ga opozarjam.«

Kakšne so nepravilnosti – ali gre za oškodovanje javnih sredstev, za nezakonitosti ali za kaj tretjega – Kusova ni hotela razkriti javnosti. Tatjana Čerin, predsednica upravnega odbora ZZZS, pa je povedala, da Kusova o nepravilnostih ni obvestila upravnega odbora, ki je Fakina izbral za direktorja in ima edini moč, da bi ga tudi razrešil. Tako upravni odbor seveda nepravilnosti ni obravnaval in tudi ne ukrepal, je povedala Čerinova.