Fank: Kaj bo čez nekaj mesecev, ne vemo

Gorenak bi sprožil kazenske postopke proti vladi, Györkös Žnidarjeva pa ga je opozorila, da si jih zaradi žaljivosti lahko prisluži sam.

Objavljeno
12. april 2016 18.27
Pričetek postavljanja žičnate ograje na meji s Hrvaško, Veliki Obrež 11. november 2015 [begunci,ograje,državne meje,vojska,policija]
Peter Jančič
Peter Jančič
Ljubljana - V marcu je bilo ujetih nekaj več kot 70 ilegalcev na zeleni meji, večina na Primorskem, Štajerskem in v Pomurju, je na skupni seji odborov za notranjo politiko in obrambo povedal generalni direktor policije Marjan Fank in opozoril, da pritisk na našo mejo ni takšen kot na Madžarskem. Ni pa mogoče izključiti, da se bo v prihodnje položaj tudi pri nas še zaostril. Razmere so zdaj stabilne, kako bo čez dva ali tri mesece, je težko napovedati, je opozoril Fank, ki je kot tvegan ocenil položaj v Makedoniji, zaplete pa so lahko tudi v Avstriji, kamor še prihaja veliko število migrantov, in ni jasno, kaj bo, ko bo njihova kvota azilnih dovoljenj zapolnjena.

Za vojake prvi mesec malo dela

Poslance sta na skupni seji odborov notranja in obrambna ministrica Vesna Györkös Žnidar (SMC) in Andreja Katič (SD) seznanili s poročilom o prvem mesecu izvajanja posebnih pooblastil vojske pri varovanju državne meje. Od konca februarja in večji del marca je pri varovanju meje vsak dan v mešanih patruljah s policisti povprečno sodelovalo 113 vojakov. Veliko dela še niso imeli.

Le enkrat so bili udeleženi v pravem posredovanju, ko je policistka pred mesecem prijela državljana Sirije, na katerega so naleteli ponoči v okolici mejnega prehoda Središče ob Dravi, ki pa se ni upiral.

Državni sekretar notranjega ministrstva Andrej Špenga pa je povedal, da so na meji tudi s pomočjo vojakov doslej postavili 171 kilometrov »tehničnih ovir«, 15 kilometrov pa so postavili tudi dražjih panelnih ograj v urbanih naseljih, kampih, ob rekah in ob mejnih prehodih. S postavljanjem ograje bodo nadaljevali, kje točno in koliko, pa je zaupno, je opozoril sekretar.

Ostro med Gorenakom in Györkös Žnidarjevo

Koliko je nabava ograje stala, sekretar ni odgovoril poslancu ZL Francu Trčku. Povedal je, da je to v pristojnosti blagovnih rezerv, ki sodijo pod gospodarsko ministrstvo in ne pod notranje zadeve.

Na seji, ki je trajala dobro uro in pol, je bilo precej ostrih polemik med opozicijo in koalicijo, najostrejše pa med nekdanjim notranjim ministrom Vinkom Gorenakom (SDS) in notranjo ministrico Györkös Žnidarjevo.

Gorenak je vladi in ministrici očital, da je lani dovolila nezakonit prehod pol milijona migrantov čez Slovenijo in s tem sodelovala pri organiziranem ilegalnem tihotapljenju, za kar bi si zaslužili kazenske postopke. Ministrica mu je ugovarjala, da je bilo vse zakonito, ker schengenska pravila omogočajo vstop v državo iz humanitarnih razlogov in ga opozorila, da z očitki sam krši določbe kazenskega zakonika o žaljivi obdolžitvi.

Gorenak je vztrajal, da če nekdo želi v Avstrijo ali kam drugam, to nima nič s humanitarnim vstopom v državo in pripomnil še, da ima v pravosodju, kot ga imamo, ministrica veliko možnosti, da doseže, da ga obsodijo zaradi kritike vladne politike.