FDV se zapleta v lastne argumente

Razpis za zaposlitev, pisan za asistenta ministra Jerneja Pikala, umaknjen.

Objavljeno
05. december 2013 19.39
bsa_fdv
Tina Kristan, Ozadje
Tina Kristan, Ozadje

Ljubljana – Nekdo si je močno želel asistenta profesorja in sedanjega ministra Jerneja Pikala zaposliti za nedoločen čas. Na FDV so trdili, da ga hočejo zaposliti na mesto, ki ga je zasedal upokojeni profesor, toda to je, kot kaže, že zasedeno. Včeraj pozno popoldne pa so razpis umaknili.

Na spletni strani ljubljanske univerze je bil še včeraj popoldne objavljen razpis za prosto delovno mesto na fakulteti za družbene vede (FDV). Rok za prijavo naj bi se iztekel danes.

Iskali so visokošolskega učitelja oziroma docenta politologa, ki med drugim pasivno govori italijansko in se je v strokovnih člankih že ukvarjal ne le z multikulturalizmom in politikami EU, ampak tudi z razvojnimi politikami v Afriki. Toda na FDV ni niti enega predmeta, ki se osredotoča predvsem na afriške razvojne politike, je pa s tega področja doktoriral dr. Marinko Banjac – asistent dr. Jerneja Pikala (SD), sedanjega ministra za izobraževanje, znanost in šport. Je bil torej razpis napisan posebej za Banjaca? Pikalo zatrjujejo, »da s tem ni imel nič«.

Po naših informacijah je FDV ljubljanski univerzi predlagala objavo prostega delovnega mesta za čas nadomeščanja ministra Pikala, torej zaposlitev za določen čas. Vendar se je univerza – na čelu z nekdanjim ministrom v vladi, ki jo je vodila SD, dr. Ivanom Svetlikom – odločila drugače. Objavila je prosto mesto za nedoločen čas. Na FDV in univerzi sicer zanikajo, da je fakulteta zaprosila le za zaposlitev za določen čas. Da bi razblinili dvome, smo po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja zaprosili za kopijo prošnje za objavo zaposlitve, ki jo je FDV poslala univerzi, a je kljub obljubi, da jo dobimo v tednu dni, še nimamo.

Logična priredba razpisa

Na FDV trdijo, da so objavili razpis za zapolnitev delovnega mesta, ki se je sprostilo zaradi upokojitve dolgoletnega profesorja dr. Janka Prunka. To je dekan dr. Bojko Bučar povedal tudi za Dnevnik, kjer je hkrati trdil, da je razpis namenjen za zapolnitev Prunkovega delovnega mesta in da je bil pripravljen za Banjaca, ki bo nadomeščal Pikala. Na vprašanje, zakaj je oglas napisan po meri Banjaca, je odgovoril: »Ali ni to logično? Kdo pa naj nadomešča odstotnega profesorja, če ne njegov asistent?!«

Ta zmeda argumentov se nadaljuje, ko pokličemo profesorico dr. Cirilo Toplak, ki je po naših informacijah tista, ki je mesto Prunka ze zasedla. Na naše izrecno vprašanje, ali zaseda sistematizirano delovno mesto, ki se je sprostilo ob upokojitvi profesorja, je odgovorila pritrdilno. Kot Prunkova asistentka se je, kot je dodala, na FDV za nedoločen čas zaposlila leta 2001, in sicer prek tako imenovanega instituta nadomestne zaposlitve. Ta zdaj sicer ne obstaja več, določal pa je, da se tak zaposleni uvaja tri leta, nato pa zasede mesto profesorja, ki je predviden za upokojitev. To obdobje se je v primeru Toplakove nekoliko podaljšalo, saj se je Prunk upokojil deset let pozneje. Takrat, pred dvema letoma, je Prunk po besedah Toplakove zahteval, da bi njegove predmete prevzela druga asistentka, a je »vodstvo fakultete sklenilo, da ta zaposlitev ne bo mogoča, saj so že mene, čeprav pred toliko leti, zaposlili prek instituta nadomestne zaposlitve«.

Da je mesto Prunka že zasedeno, ni res, trdijo na FDV. Toplakova, dodajajo, ima drugo delovno mesto, saj je bila na fakulteti zaposlena že prej, res pa je, da pokriva vsebine, ki jih je nekoč predaval Prunk.

Nekaj ur zatem se je včeraj oglasila še Toplakova, in trdila, da je pri najinem telefonskem pogovoru očitno prišlo do nesporazuma, kar obžaluje.

Kakorkoli, vsa vprašanja so zdaj odveč, saj so nam s FDV včeraj popoldne sporočili, da so se »v luči novih dejstev, ki so jih dobili od univerze, in glede na finančno situacijo« zaradi poslovnih razlogov odločili, da razpis umaknejo. Dan pred potekom roka za prijavo in skoraj mesec dni po objavi razpisa.