Ferjan in Jančičeva skoraj že sodnika

Čeprav jim sodni svet spet ni odgovoril, zakaj je to nujno, bodo poslanci le volili dva nova sodnika.

Objavljeno
11. junij 2015 17.59
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana - Za okrajnega sodnika v Kranju bo državni zbor prihodnji teden potrjeval Uroša Ferjana, za okrožno sodnico na Koroškem pa Silvo Jančič, so danes v mandatno-volilni komisiji izglasovali koalicijski poslanci.

O Jančičevi, ki je zdaj strokovna svetovalka vrhovnega sodišča, je komisija razpravljala že maja, a se je postopek zapletel. Bojan Dobovšek (SMC) je zahteval dodatna pojasnila in predsednika sodnega sveta Janeza Vlaja opozoril, da parlament ne bo podprl kandidatke, če sodni svet ne pojasni, zakaj je ob že prevelikem številu sodnikov v državi nujno imenovati nove in kakšna merila sodni svet upošteva pri napredovanjih, koliko torej spoštuje pravilo postopnosti pri imenovanjih sodnikov na različna sodišča.

Odgovor, ki ni odgovor

O razlogih, zakaj so nujni dodatni sodniki, je sodni svet odgovoril s pisnim pojasnilom. Zaradi tega pojasnila je predsednik komisije Mitja Horvat (SMC) odločanje o Jančičevi vrnil na dnevni red. Sodni svet je o razlogih, zakaj so nujni novi sodniki, med drugim zapisal, da je državni zbor s spremembo ureditve v preteklosti sodnemu svetu odvzel pristojnost odločati o številu sodniških mest in jo prenesel na vrhovno sodišče, ki razpisuje prosta mesta, zakon pa ne določa, da bi sodni svet od vrhovnega sodišča lahko zahteval utemeljitev, zakaj so potrebni novi ali dodatni sodniki.

Pismo predsedniku MVK Mitji Horvatu s to vsebino, ki ga je podpisal Vlaj, javnost v DZ ni dostopno zaradi varstva osebnih podatkov. Objavljamo faksimile prve strani, na kateri ni niti enega podatka, ki bi zaslužil prikrivanje pred javnostjo.

Podobno je tudi nadaljevanje.

Möderndorfer: Visoka ignoranca

Večina poslancev je danes zavrnila več predlogov SDS, da bi odločanje o obeh kandidatih za sodnike preložili, dokler sodni svet ne odgovori vsebinsko. Odločilno, da se je razpletlo drugače, je bilo stališče SMC. Kot je povedala vodja poslanske skupine največje stranke Simona Kustec Lipicer dodatna pojasnila sodnega sveta sicer niso tako celovita kot so pričakovali, a zaradi sistemskih napak predlagana kandidata ne smeta trpeti in zato so se odločili, da njuni kandidaturi vendarle podprejo. »V resnici nismo dobili odgovorov,« pa je ocenil vodja poslanske skupine Zaab Jani Möderndorfer, in dodal, da »gre za visoko stopnjo ignorance« in predlagal celo razmislek, da bi spremenili ustavno ureditev in imenovanja sodnikov prenesli iz državnega zbora na predsednika republike.

Iz enakih razlogov kot Möderndorfer se je vzdržal tudi predstavnik narodnosti László Göncz. Ker proti konkretnima kandidatoma nimajo nič, so neodločanje napovedali tudi poslanci SDS.

DZ bo odločal prihodnji teden

O imenovanju Ferjana in Jančičeve bo državni zbor dokončno glasoval na redni seji prihodnji teden, ko bo izbiral tudi dva nova člana sodnega sveta od štirih, ki jih je predlagal predsednik republike Borut Pahor. Pahor je ponudil notarko iz Ljubljane Natašo Erjavec, profesorja ljubljanske pravne fakultete Vida Jekulina ter Grego Strbana in mariborsko odvetnico Majo Praviček.