Ferlinc za izločitev Šorlija in Zobčeve

Zahteva za varstvo zakonitosti Janeza Janše: Vrhovni državni tožilec zahteval izločitev dveh vrhovnih sodnikov. 

Objavljeno
09. julij 2014 21.58
13.2.2007 Ljubljana, Slovenija. Slovenski premier Janez Janša na novinarski konferenci.FOTO:JURE ERŽEN/Delo
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika

Ljubljana – Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc je v današnjem odgovoru na zahtevo za varstvo zakonitosti, ki jo je v zadevi Patria vložil prvoobsojeni Janez Janša, zahteval izločitev dveh vrhovnih sodnikov, in sicer Marka Šorlija in Barbare Zobec.

Imeni obeh vrhovnih sodnikov sta se v javnosti, odkar je Janez Janša na prestajanju zaporne kazni, že večkrat pojavili. Marko Šorli je kot vodja kazenskega oddelka vrhovnega sodišča doslej sodnico poročevalko v zadevi Patria Vesno Žalik že dvakrat pozval, naj nemudoma skliče senat, ki bo odločal o prekinitvi zaporne kazni Janeza Janše.

Žalikova njegovih pozivov ni upoštevala. Nekateri v pravosodju menijo, da je storila prav, saj očitno pred vrhovnim sodiščem za vse ne veljajo enaka merila. Šorli ima namreč v delu 27 zahtev za varstvo zakonitosti. Med njimi so zahteve obsojenih v zadevi Čista lopata in v zadevi Merkur, ki so bile vložene septembra oziroma oktobra lani. In čeprav tudi protagonisti teh kaznivih dejanj sedijo v zaporu, niso njihovi primeri deležni nobenih privilegiranih ali posebnih postopkov. Barbara Zobec je sicer sama predlagala svojo izločitev v zadevi Patria, vendar je predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša to možnost zavrnil. Je pa Zobčeva pred kratkim izstopila iz sodniškega društva, saj je presodila, da si je Masleša na dnevih slovenskega sodstva privoščil nedopusten napad na njenega moža, ustavnega sodnika Jana Zobca, ki je ob obravnavi Janševe ustavne pritožbe napisal ločeno mnenje, v katerem je podvomil o pravilnosti obsodilne sodbe zoper Janšo.

Andrej Ferlinc, zastopnik obtožnice v zadevi Patria, pa je v današnji izjavi pojasnil, da je dokument, ki ga je Janša predstavil pred odhodom v zapor, ponaredek, saj je kombiniran iz treh drugih dokumentov. Tako mu je sporočilo finsko tožilstvo, ki pravi, da tak dokument tudi ni del spisa na Finskem, čeprav je Janša trdil drugače. Za javno izjavo se je Ferlinc odločil, ker ima kot tožilec in veteran vojne za Slovenijo dovolj pritiskov in insinuacij o politično motiviranih procesih. Hkrati ne more dopustiti, da se zaradi volitev v času njegove odsotnosti prek medijev blati pravosodne organe in njega osebno.

Zahtevo za varstvo zakonitosti je vložil tudi soobsojeni v zadevi Patria brigadir Tone Krkovič. Vrhovno sodišče jo bo obravnavalo prednostno, sodnica poročevalka pa bo Vesna Žalik.