Fides: Čas zamrznitve stavke se izteka

Fides: Vladna izhodišča ne sledijo dinamiki in načinu realizacije stavkovnih zahtev.

Objavljeno
14. februar 2017 14.03
jsu*Stavka zdravnikov
A. S. H., STA, Ma. F.
A. S. H., STA, Ma. F.
Ljubljana − V Fidesu ugotavljajo, da izhodišča za nadaljevanje pogajanj, ki jih je vlada sprejela v ponedeljek, bolj ali manj povzemajo že predlagana in zavrnjena izhodišča iz junija lani. Zlasti pa ta vladna izhodišča ne sledijo dogovorjeni dinamiki in načinu realizacije stavkovnih zahtev, so sporočili iz sindikata po današnjih pogajanjih.

Vlada in Fides sta namreč danes nadaljevala pogajanja okoli spremembe kolektivne pogodbe za zdravnike. Pogajanja potekajo v skladu s sporazumom med Fidesom in vlado o začasni prekinitvi stavke z začetka decembra. Pred tem so zdravniki dva tedna stavkali, tako da so strogo upoštevali 40-urni delovni teden.

V Fidesu in sindikatu družinskih zdravnikov Praktik.um opozarjajo, da je vlada za sprejetje dopolnjenih izhodišč za nadaljevanje pogajanj potrebovala več kot dva meseca.

»Predvsem pogrešamo primerno rešitev položaja mladih zdravnikov specialistov in variabilno nagrajevanje zdravnikov in zobozdravnikov na podlagi standardov in normativov iz modre knjige,« so zapisali v sporočilu po današnjem nadaljevanju pogajanj, ki so po besedah predsednika Fidesa Konrada Kuštrina trajala okoli pol ure.

Pri tem v Fidesu opozarjajo, da se čas zamrznitve stavke izteka in da zdravniki in zobozdravniki upravičeno pričakujejo realizacijo zavez iz podpisanega sporazuma in čimprejšnje nadaljevanje pogajanj. »Pričakujemo, da bo vlada zaveze iz podpisanega sporazuma spoštovala in da bo vladna pogajalska skupina na pogajanja prišla s konkretnimi predlogi glede vseh točk sporazuma,« so zapisali.

Takšen odnos, kot ga ima vlada do nosilcev zdravstvene dejavnosti, na katerih temlji delovanje celotnega zdravstvenega sistema, pa po njihovih navedbah ne bo pripeljal do bolj učinkovite in kakovostne oskrbe bolnikov.

Ministrstvo: Fides ni želel prisluhniti novemu predlogu

Na ministrstvu za zdravje so izrazili obžalovanje, ker so predstavniki Fidesa današnja pogajanja zapustili še pred njihovim vsebinskim začetkom. »Fides tako ni želel prisluhniti novemu vladnemu predlogu sprememb tarifnega dela kolektivne pogodbe,« so po pogajanjih sporočili z ministrstva.

Kot so še zapisali, vladna pogajalska skupina zaradi odhoda predstavnikov Fidesa »ni mogla pojasniti poteka aktivnost za realizacijo drugih dogovorov iz podpisanega sporazuma o prekinitvi stavkovnih aktivnosti«. Ministrica Milojka Kolar Celarc bo s Fidesovo potezo seznanila vlado.

»Vladni predlog sprememb tarifnega dela kolektivne pogodbe je dopolnjen z novimi delovnimi mesti glede na predhodna vladna izhodišča iz junija 2016. V celoti sledi podpisanemu dogovoru o realizaciji četrte in pete stavkovne zahteve sindikata Fides,« so poudarili na ministrstvu in izrazili razočaranje nad Fidesovo potezo.