Zdravniki stavke ne bodo zaostrili

Vlada v dveh urah ni mogla pristati na zahtevo Fidesa po izstopu iz enotnega plačnega sistema.

Objavljeno
14. november 2016 18.36
Noč na urgenci Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani, Slovenija 7.novembra 2016. [zdravstvo,zdravje,zdravniki,zdravstveni delavci,pacienti,UKC]
Milena Zupanič
Milena Zupanič

Ljubljana - Zdravniki stavke jutri ne zaostrujejo. S tem so po današnjih celodnevnih pogajanjih ponudili roko sprave vladi, je dejal Damjan Polh, podpredsednik Fidesa. Zdravniki pričakujejo, da jih vlada izvzame iz enotnega plačnega sistema. Z izpogajanim so de facto že izstopili.

Variabilni del plače je tisti najpomembnejši element, ki bo zdravnike ločil od drugih javnih uslužbencev. Podlaga zanj so novi standardi in normativi za obravnavo bolnikov, ki kažejo - tako kot stavka -, da je zdravnikov premalo. Dokler jih ne bo dovolj, bodo tisti, ki delajo več in bolje prejemali variabilni del plače. Zdravniki so z enotedensko stavko izpogajali tudi odprtje plačne lestvice do 65. razreda za vse javne uslužbence, kar je že usklajeno na ravni vlade. Če so naše informacije prave, gre tudi za napredovanja in dogovor o plačilu čezmernega dela po opravljenih storitvah.

Ministrica se je med današnjimi celodnevnimi pogajanji usklajevala tudi s premierom Mirom Cerarjem in ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem. Izstop iz enotnega plačnega sistema javnega sektorja je tako bolj ko ne formalnost. Vlada se danes za to ni mogla na hitro odločiti. Fides pričakuje, da bo odločila najpozneje do četrtka, ko ima redno sejo. Če bo tako, bodo stavko zamrznili.