Fides pričakuje nova pogajalska izhodišča

V kolikor vladna stran do začetka prihodnjega tedna ne bo pripravila novih izhodišč, Fides za 6. marec napoveduje stavko.

Objavljeno
23. februar 2017 18.43
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - Glavni odbor zdravniškega sindikata Fides se je danes sestal s premierjem Mirom Cerarjem in ministroma za zdravje in javno upravo, Milojko Kolar Celarc ter Borisom Koprivnikarjem. Fides v začetku prihodnjega tedna pričakuje nova vladna pogajalska izhodišča, sicer bodo s 6. marcem ponovno stavkali, je povedal predsednik sindikata Konrad Kuštrin.

Kuštrin je v izjavi za medije po seji glavnega odbora sindikata pojasnil, da bodo v primeru ponovne stavke prvi teden v marcu zdravniki stavkali v ponedeljek, v drugem tednu dva dneva - četrtek in petek, nato pa bodo stopnjevali izvajanje stavke do polnega tedna.

Stavko bodo izvajali v ostri obliki, kar pomeni, da bodo opravljali le tiste storitve, ki so jih dolžni v času izvajanja stavke, to je obravnava vseh nujnih primerov, mladoletnih, starejših od 65. let, nosečnic in bolnikov z rakom.

Premier pa jim je danes v pogovoru izrazil pripravljenost, da se v prihodnjem tednu dogovorijo in »pridemo toliko blizu, da do stavke ne bi prišlo«, je povedal Kuštrin. »Verjamem v njegov resen namen, da do stavke ne pride, ker po vsaki vojni se je treba usesti in podpisati mirovni sporazum. Mi pričakujemo tisto rešitev, ki bi zadovoljila neke potrebe naših kolegov v kratkem času, nato pa smo pripravljeni zahteve, ki se nanašajo na spremembo plačnega sistema v javnem sektorju, reševati na srednji rok,« je dejal.

Nova pogajalska izhodišča vlade tako pričakuje v ponedeljek ali torek.

Cerar ne more nič obljubiti

Nazadnje je vlada ponudila, da v okviru variabilnega dela plače zdravnik, ki presega standarde in normative za 10 odstotkov, ne bi dobil dodatnega plačila. Tisti, ki bi jih presegel za 20 odstotkov, bi dobil tri odstotke večjo plačo. Pri napredovanjih pa jim je vlada ponudila največ tri plačne razrede več. Neto efekt vladne ponudbe bi bil štiri odstotke večja plača, kar je Fides zavrnil.

V zdravniškem sindikatu zahtevajo do 30 odstotkov višjo plačo za tiste, ki bi največ presegali standarde in normative. Pri tem bi moral delodajalec narediti vse, da bi razbremenil takega zdravnika. Z leti bi po Kuštrinovih navedbah dosegli obremenitev, ki jih določajo standardi in normativi. Na področju napredovanj pa predlagajo napredovanje v bolj zahtevna delovna mesta, kar je po njegovih navedba možno urediti brez spremembe zakona. Preseganje 57. plačnega razreda pa je možno samo s spremembo zakonodaje.

Da bi stavko ponovno zamrznili, bi po Kuštrinovih navedbah morali podpisati aneks h kolektivni pogodbi za zdravnike oz. ga vsaj parafirati. Nato pa bi še podpisali sporazum za drugi del realizacije stavkovnih zahtev.

Po Kuštrinovih besedah jim je Cerar dejal, da jih razume in se bo trudil, a da ne more nič obljubiti. »Ena in druga stran pa izkazuje resen namen, da dosežemo dogovor,« je dejal prvi mož Fidesa. »Premier je rekel, da mu je žal, da se z nami ni prej sestal. Pokazali smo mu zelo realno podobo slovenskega zdravstva, v katerem smo ujetniki - tako zdravniki, ostali zaposleni in bolniki,« je še dodal v izjavi za medije.