Finančno ministrstvo želi dodatne podatke o poslovanju bolnišnic

Analiza naj bi bila v četrtek na vladi, na finančnem resorju pa ponavljajo, da pričakujejo tudi predlog sanacijskih ukrepov.

Objavljeno
26. julij 2017 18.39
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - Na finančnem ministrstvu so od ministrstva za zdravje prejeli analizo vzrokov primanjkljaja javnih zdravstvenih zavodov, a so prosili za dodatne podatke o konkretnih računovodskih in finančnih podatkih o poslovanju bolnišnic. Analiza naj bi bila v četrtek na vladi, na finančnem resorju pa ponavljajo, da pričakujejo tudi predlog sanacijskih ukrepov.

Na ministrstvu za finance so danes za Slovensko tiskovno agencijo ponovili pričakovanje, da bodo sanacijski ukrepi, ki naj jih pripravi ministrstvo za zdravje, javnofinančno vzdržni, ustavno skladni in zamišljeni tako, da bodo zagotavljali stabilno finančno poslovanje javnih zavodov na dolgi rok, »in ne le urgentno, kratkoročno olajšanje nastale situacije«. Po njihovih navedbah se je treba tudi zavedati, da sprememba zakonodaje zahteva svoj čas.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je minuli teden napovedala, da bo analizo vzrokov primanjkljaja javnih zdravstvenih zavodov ta četrtek obravnavala vlada. Z ministrico za finance Matejo Vraničar Erman naj bi se po napovedih sestali ta teden, a so na ministrstvu za finance danes pojasnili, da je sestanek ministric predviden za prihodnji teden.

V kabinetu predsednika vlade Mira Cerarja pa so za STA pojasnili, da bodo danes glede te problematike še potekala usklajevanja na vladi.

Po pogovorih bo verjetno že bolj jasno, ali bo odločitev glede dodatnega denarja za zdravstvo vlada sprejela v četrtek, ko bo zasedala zadnjič pred odhodom na počitnice. Pričakovati je, da bodo o tej problematiki pred sejo vlade spregovorili tudi koalicijski partnerji, ki so v minulih tednih navajali različne možnosti za krpanje finančne vrzeli javnih zdravstvenih zavodov.

Kolar Celarčeva je sicer pred nekaj tedni ob predstavitvi finančnih težav javnih zdravstvenih zavodov izrazila pričakovanje, da se bo vlada o potrebnem dodatnem denarju za zdravstveni sistem dogovorila še ta mesec.

V največji vladni stranki so ocenili, da je še letos potrebnih okoli 160 milijonov evrov dodatnih sredstev. Kot je ministrica dejala minuli četrtek, se lahko zgodi, da bo v javnih zdravstvenih zavodih ob koncu leta dodatnih 70 milijonov izgube ter tudi, da bo do 200 milijonov evrov neplačanih obveznosti.

Vraničar Ermanova pa je v četrtek dejala, da zagovarja princip, po katerem se težave določijo, ovrednotijo in postopno rešujejo. »Ne morem zagovarjati tega, da se problemi, ki so se kopičili in prikrivali tudi po desetletje in več, predložijo v reševanje naenkrat,« je poudarila in izrazila upanje, da bosta s Kolar Celarčevo našli ustrezno rešitev.