»Fištravec bi bil boljši sociolog«

Pogovor z Jelko Černivec, nekdanjo mariborsko podžupanjo o vzrokih za odstop.

Objavljeno
06. januar 2016 22.03
Peter Rak
Peter Rak
Maribor – »Mislim, da bi Andrej Fištravec veliko bolje delal v svojem poklicu, torej kot sociolog. Politika zahteva človeka drugačnega kova in profila.« Tako o mariborskem županu meni Jelka Černivec, ki je pred kratkim odstopila kot podžupanja, pred nekaj dnevi pa tudi iz svetniške skupine njegove liste.

Slovenski politiki svoj odstop praviloma pojasnijo v diplomatskem jeziku. Podobno je bilo pri vas, čeprav bi si želeli vsaj občasno jasne argumente.

Načeloma to drži, javna funkcija tudi zahteva obrazložitve, vendar ni v moji naravi, da bi javno razjasnjevala podrobnosti ali očrnila nekdanje kolege. Zelo me je zmotilo, ko se je po odhodu štirih svetnikov naše svetniške skupine junija lani v medijih pojavila korespondenca njihove elektronske pošte. Mislim, da je treba ohraniti določeno mero korektnosti, čeprav so se naše poti razšle.

Vendar so nekatera ozadja znana, še zlasti nezaupanje do vas, ki ga je župan Andrej Fištravec izkazal ob razrešitvi direktorja mestne uprave Bojana Babiča, ki je bil na funkcijo imenovan prav z vašim podpisom.

To je bilo le eno od neprijetnih presenečenj. Nedoumljivo se mi je zdelo, da župan ne zaupa mnenju občinske pravne službe, ali sem bila za podpis pooblaščena, temveč je naročil celo pravno mnenje pri odvetniku Mirku Bandlju v Ljubljani. Še bolj nerazumljiva je bila popolna blokada komunikacij med mano in županom – čeprav so najini pisarni ločila le ena vrata, je bilo z njim skoraj nemogoče uskladiti termin za pogovor, komunicirala nisva niti po telefonu. Prav tako sem dobivala pomanjkljive informacije. Zelo vehementno sem, denimo, napovedala eno od investicij, vendar so me kasneje podučili, da zadeve ne bodo tako preproste. Še za informacijo, da bo občina imenovala za podžupanjo Melito Petelin, sem izvedela iz časopisov. Še največ informacij sem dobila iz medijev, županova stališča pa na njegovem profilu na facebooku. Tako ni mogoče opravljati funkcije.

Vaše predloge so blokirali celo v vaši svetniški skupini?

Predsednik skupine Saša Pelko je tik pred sejo napovedal, da spremembo poslovnika in statuta, ki sem jo pripravila in uskladila, ne bodo podprli. Pravzaprav je bila to kaplja čez rob.

Vas je poskušal župan zadržati?

Niti na dan odstopa ni našel nekaj minut, da bi se pogovorila.

Ga je najbolj skrbelo, ali boste na naslednji seji podprli proračun, saj v mestnem svetu nima večine?

Predlog proračuna bom podprla, saj bi ga morali sprejeti že decembra.

Ostajate v njegovi svetniški skupini?

Ne, iz nje sem izstopila.

Temeljni zameri županu sta prazen formalizem pri iskanju investitorjev in velika pragmatičnost pri pogosto zelo spornem imenovanju ljudi.

Od obojega sem se distancirala, čeprav sem se zavedala, da sem kot del ekipe objektivno odgovorna. Prepričana sem, da Maribor potrebuje tuje investicije, dvomim, da si bomo sami opomogli, res pa nisem prepričana, ali jih je treba iskati tako daleč in na takšen način. Iskanje je zastavljeno preširoko, zato noben projekt ni uresničen. Veliko je bilo tudi protokolarnih obveznosti, tako da nam je zmanjkovalo časa za konkretno delo, še zlasti ker smo se veliko ukvarjali tudi sami s seboj.

Ideje o izmenjavi kitajskih in mariborskih občinskih uradnikov in odprtju konfucijskega centra se zdijo že tragikomične.

Takšnih in drugačnih idej je res nešteto. Ko sem izrazila pomisleke, pa mi je župan dejal, da mora ekipa dozoreti, na moja opozorila, da mandat teče in da nimamo časa zoreti, pa se ni oziral.

Boste na prihodnjih županskih volitvah še volili zanj?

Mislim, da ne.