Fištravec ima v koaliciji tudi gasilce

Koalicijski partnerji računajo, da bodo tudi predstavniki opozicije podpirali dobre projekte za Maribor.

Objavljeno
23. februar 2015 19.25
Mariborska koalcija, z leve: Andrej Fištravec, župan MOM, Bernard Memon, Saša Pelko (skupina LžAF), 23.2.2015, Maribor
Miha Rubin, Robert Galun, Maribor
Miha Rubin, Robert Galun, Maribor

Maribor – »Pripravljeni smo prevzeti odgovornost za razvoj mesta v prihodnjih štirih letih,« je zatrdil mariborski župan Andrej Fištravec, ko je s predstavniki koalicijskih partnerjev po več mesecih pogajanj danes podpisal koalicijsko pogodbo. V koalicijo so se z Listo župana Andreja Fištravca združili Desus, Gasilci Maribora, NSi in SMS – Zeleni Evrope, kar v seštevku pomeni 23 glasov v sicer 45-članskem mestnem svetu. »V pripravi koalicijske pogodbe smo si prizadevali, da bi bila čim bolj pregledna in da bi bili postavljeni cilji jasno določeni in merljivi,« je dejal župan. V pogodbi so se, denimo, zavezali, da bodo še letos reorganizirali mestno upravo, do jeseni 2018 pa ustvarili okoli 5000 novih delovnih mest.

»Pogovori so trajali nekaj dlje časa, ker smo želeli zagotoviti še širši koalicijski lok,« je po podpisu koalicijske pogodbe povedal župan Fištravec. V koaliciji, kot je znano, ni Stranke Mira Cerarja (SMC), čeprav so bili »vse zmenjeni«, je zatrdil Fištravec.

Tako je po njegovih besedah očitno, da ima lokalno vodstvo SMC »neko svojo politiko v primerjavi s pogajalci.« Med drugim mariborska SMC ni pristala na to, da se v pogodbi znajde Fištravčeva obljuba o 4850 novih delovnih mestih. A po njeni politični zaušnici Andreju Fištravcu se je v javnosti pojavil dokument, iz katerega so razvidni domnevni kadrovski apetiti SMC.

Poleg zahteve po članstvu v več občinskih odborih, so se na seznamu želja znašli še direktorski stolčki v Mariborski razvojni agenciji, Nigradu, Energetiki Maribor in Mariborskih lekarnah. »Nihče od zdajšnjih koalicijskih partnerjev ni pristal na to, da bi mesto videli kot plen, ki si ga bomo razdelili,« je dejal Fištravec.

Andrej Špenga, vodja lokalnega odbora SMC, je danes poudaril, da je omenjeni dokument popolnoma izrabljen, saj je v javnost prišla le en stran, čeprav obsega tri strani: »Takšna županova dejanja so stvar populizma, užaljenosti, ker ne gremo v koalicijo, in nimajo nič skupnega s konstruktivnim sodelovanjem za boljši jutri Maribora.«

Po besedah Špenge nikoli niso govorili o javnih podjetjih, trdi, da jih je župan le pozval, naj napišejo, v katerih odborih bi želeli delovati v skladu z volilnim rezultatom. Glede javnih podjetij pa jih je Fištravec prosil, če lahko pomagajo pri iskanju strokovnega kadra, pravi Špenga.

SMC je sicer druga najštevilčnejša stranka v mariborskem mestnem svetu, v katerem bo imela Fištravčeva koalicija (23 članov) močno opozicijo (22 članov). »Jaz računam, da bodo tudi tisti, ki so v opoziciji, podpirali vse, kar bo za Maribor dobro. Morali bomo stopiti skupaj, saj bo drugače šla zgodba samo navzdol,« meni Bernard Memon, predsednik mestnega odbora (koalicijske) NSi.

Po njegovih besedah so se trudili, da so zadeve v koalicijski pogodbi realno zapisane in izvedljive: »Številka 5000 delovnih mest je morda res malo visoka. Tudi mi smo nasprotovali, da se to zapiše v koalicijsko pogodbo, a župan oziroma njegova ekipa je vztrajala, da je to ključna usmeritev tega mandata, neke vrste hrbtenica njihovega mandata. Po drugi strani pa sem zadovoljen, da smo prišli s številkami in optimističnimi načrti,« je povedal Memon.

»Mislimo, da nekateri pač morajo vleči ta voz naprej. Mi želimo soustvarjati in pomagati pri tem,« je odločitev za vstop v koalicijo pojasnila Jelka Kolmanič, predsednica mestnega odbora Desus. Njihov prioritetni cilj v tem mandatu je ustanovitev urada ali službe za starejšo populacijo. »Smo tista skupina ljudi, ki smo ponavadi aktivni. Ne želimo samo opozarjati, ampak bi radi soustvarjali,« je dejal Samo Robič, vodja svetniške skupine Gasilci Maribora. Kot je dodal, so njihove zahteve s področja zaščite in reševanja zajete v koalicijski pogodbi.

Mariborska koalicija bo delovala tudi brez SD, ki pa Fištravcu ne bo metala polen pod noge, je bilo razumeti mestnega svetnika SD Metoda Dolinška. Nasprotno, županu nameravajo pomagati, Dolinšek se mu je kot strokovnjak za regionalni razvoj in evropske projekte celo ponudil za podžupana. To ne bi bilo politično, temveč strokovno imenovanje, pravi Dolinšek, ki do danes še ni dobil odgovora Fištravca.

Slednji je omenil, da si poleg podžupanje Jelke Černivec, pristojne za področje družbenih dejavnosti, želi še podžupana za področje lokalne samouprave in projektno delo. »A to se moramo še vse dogovoriti,« je dodal.