Fotografija Tita na policijski postaji zmotila SDS

Leljak zaradi podobe Tita v prostorih policijske postaje ni želel podati izjave. SDS: Objektivno je zato odgovorna ministrica.

Objavljeno
07. avgust 2015 17.57
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Publicist Roman Leljak je danes na zaslišanju na ljubljanski policijski postaji odklonil, da bi podal izjavo, saj je v prostorih zaslišanja visela podoba Josipa Broza Tita. Odzvali so se v SDS, kjer so poudarili, da so simboli totalitarizma v policijskih prostorih nesprejemljivi. Policija se strinja, da morajo biti uradni prostori nevtralni. Plakat so že odstranili. 

Leljak je bil na današnje zaslišanje na policijsko postajo Ljubljana Center povabljen po ovadbi zaradi svinčnika s posebno ampulo, ki ga je marca prinesel v državni zbor. Na zaslišanju mu je kriminalist pojasnil, da je s svinčnikom, za katerega naj bi na seji rekel, da so ga uporabljali za likvidacije, zlorabil znake za nevarnost, je za STA pojasnil Leljak, ki zaradi Titove slike ni želel podati izjave.

Poslanec SDS Branko Grims je danes v izjavi za medije poudaril, da ustava izrecno prepoveduje kakršnokoli politično dejavnost vsem pripadnikom notranjega ministrstva, še posebej policistom. V uradnih prostorih notranjega ministrstva pa je tudi strogo prepovedana kakršnakoli politična propaganda, je dodal. Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar bi morala po njegovih besedah »poskrbeti, da se kaj takega tudi teoretično ne bi moglo zgoditi, in je seveda zaradi tega objektivno, če ne tudi subjektivno odgovorna«.

Že pred tem se je z zapisom na spletu odzval tudi Grimsov strankarski kolega Vinko Gorenak. Pojasnil je, da je kot notranji minister nenapovedano obiskal prostore policijskega skladišča in v dveh prostorih zasledil Titovo sliko. Pričakoval bi, da bodo totalitarni simboli stvar preteklosti, je zapisal in spomnil, da so policijski šefi že leta 1990 pisno naročili, da se morajo slike Tita iz uradnih prostorov policije takoj odstraniti.

Na policijski upravi Ljubljana so medtem pojasnili, da so plakat - šlo je za staro vabilo na prireditev ob 25. maju - že odstranili. Strinjajo se, da morajo biti državni uradni prostori nevtralni in ne smejo vsebovati slik ali drugih predmetov, ki bi lahko vznemirjali ljudi, žalili njihova prepričanja ali čustva. Kot so pojasnili, so se k temu zavezali tudi s sprejetjem kodeksa policijske etike. Po njihovih napovedih bo vodstvo policije na to s pisnim obvestilom enotam ponovno opozorilo vse zaposlene v policiji.