Franc Kangler ni več državni svetnik

Za odločanje o odvzemu Kanglerjevega mandata je v državnem svetu glasovala tesna večina.

Objavljeno
19. marec 2014 12.21
Posodobljeno
19. marec 2014 12.21
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana – »Če ne bi bil državni svetnik, ne bi bil obsojen na sedem mesecev zapora. Sodnik je celo povedal, da sem bil nagrajen z izvolitvijo in da je to nedopustno,« je Franc Kangler povedal pred glasovanjem, ali bo še svetnik. Iz dvorane je po nastopu odšel, glasoval ni.

Franc Kangler ni več državni svetnik. Na tajnih volitvah mu je mandat odvzelo 19 svetnikov. Čeprav bo moral po pravnomočni sodbi, ker je predlagal dodelitev službenega stanovanja vedeževalki Karin Ježovita, za sedem mesecev v zapor, pa je 16 svetnikov glasovalo, da bi nekdanji mariborski župan mandat obdržal.

Napeto je bilo že pred tem zadnjim glasovanjem. Svetniki, ki zastopajo občine, so tik pred začetkom seje predlagali tajno glasovanje o Kanglerjevem mandatu, župan Zagorja Matjaž Švagan pa celo, da bi odločanje preložili na eno prihodnjih sej, da bi pridobili dodatno mnenje pravnikov o proceduri. Državni svet je prvič v zgodovini odločal o mandatu svetnika, ki mora v zapor.

Zaradi posveta pri predsedniku državnega sveta se je seja po tem začela s skoraj uro zamude. Ko se je, pa je le malo manjkalo, da bi Kangler še nekaj časa ostal svetnik. Za Švaganov predlog, da bi odločanje umaknili z dnevnega reda in prestavili na eno prihodnjih sej, je bilo kar 17 svetnikov, proti 18.

Franc Kangler, ki je bil v dvorani, ni glasoval. Je pa čez nekaj ur, ko se je začela razprava, ali naj mu odvzamejo mandat, prvi dobil besedo in povedal: »Pred vami stoji prvi politični obsojenec po letu 90. Povem vam, da nisem storil nič, kar bi imelo vsaj elemente kaznivega dejanja. Nič. Samo predlog sem podpisal, ki so ga pripravile strokovne službe. Odločila je komisija stanovanjskega sklada, podpisala je direktorica sklada ...«

Pred tajnim glasovanje o mandatu je bila med svetniki serija polemik, ali smejo govoriti o vsebini sodbe, kak vpliv bo odločitev imela na ugled sodstva in državnega sveta in zakaj zakon sploh določa, da lahko zavrnejo odvzem mandata obsojenemu svetniku. »Nočem, ne morem in ne smem presojati pravnomočne sodbe. To sploh ni vprašanje. Ne gre za Kanglerja. Gre za odnos do pravosodne veje oblasti,« je denimo ocenil sindikalist Branimir Štrukelj. Obratno, da je sodba nastavljena na sedem mesecev, da bi Kangler izgubil mandat in da predlog za dodelitev občinskega stanovanja sploh ne more biti kaznivo dejanje, pa je ocenil župan Kopra Boris Popovič in dodal, da se tej sodbi čudijo vsi, ki jih pozna in da sodstvu tudi enostavno ne zaupa.