Francoski poslanci simbolično priznali samostojnost Palestino

V narodni skupščini je za priznanje glasovalo 339 poslancev, 151 jih je bilo proti. Nezadovoljstvo pri Izraelu.

Objavljeno
02. december 2014 21.09
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Pariz - Francoski poslanci so danes podprli priznanje palestinske države in tako sledili podobnim odločitvam v Veliki Britaniji in Španiji. V zgolj simboličnem glasovanju v narodni skupščini je za priznanje glasovalo 339 poslancev, 151 jih je bilo proti.

Kot še navaja AFP, so izrazi podpore za priznanja palestinske države odraz naraščajočih frustracij v Evropi zaradi zastalega bližnjevzhodnega mirovnega procesa. Današnja odločitev francoskih poslancev za francosko politiko ni obvezujoča, je pa pričakovano naletela na nezadovoljstvo pri Izraelu.

Med razpravo pred glasovanjem je francoski zunanji minister Lauren Fabius poudaril, da bo Pariz priznal Palestino, če bodo diplomatska prizadevanja ponovno propadla. Pozval je tudi, da bi morali rešitev za bližnjevzhodno krizo najti v dveh letih. Parlamenta v Španiji in na Otoku sta še pred francoskimi poslanci skorajda soglasno podprla priznanje palestinske države. Korak najprej je naredila Švedska, ki je že uradno priznala palestinsko državo.

Francoski poslanci so bili danes v nasprotju s španskimi in britanski bolj različnih mnenj, kar kaže na občutljivost tovrstne razprave v Franciji, ki je dom največje judovske in arabske skupnosti v Evropi. Izrael se je na glasovanje v francoski narodni skupščini že odzval in opozoril, da bo priznanje palestinske države škodilo bližnjevzhodnemu mirovnemu procesu. »Izrael meni, da bo glasovanje v narodni skupščini (...) okrnilo možnost dogovora med Izraelom in Palestinci,« je v sporočilu za javnost zapisalo izraelsko veleposlaništvo v Parizu. Dodali so, da današnja odločitev »škodi palestinskemu položaju in pošilja napačno sporočilo ljudem in voditeljem v regiji.«

V Jeruzalemu so tudi mnenja, da je rešitev mogoče doseči samo z »odkritimi in neposrednimi pogovori med obema stranema in ne z enostranskimi ukrepi katere od strani ali tretje strani.« Nasprotnega mnenja so Palestinci, ki so Francijo pozvali, naj po glasovanju v parlamentu nadaljuje z ukrepi za priznanje palestinske države. »Francosko vlado pozivamo, naj glasovanje v parlamentu spremeni v dejanja,« je v sporočilu za javnost zapisala vidna predstavnica Palestinske osvobodilne organizacije Hana Ašravi.