Frangež sprašuje Janšo, če meni, da mora Kangler odstopiti

Javno vprašanje premieru: Opredelite se o tem, ali bi moral Franc Kangler odstopiti.

Objavljeno
29. november 2012 19.42
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Poslanec in vodja mariborske SD Matevž Frangež je na predsednika vlade Janeza Janšo naslovil javno vprašanje, v katerem ga poziva, naj se javno opredeli o tem, ali bi moral Franc Kangler odstopiti.

Kangler je namreč v pogovoru za Info TV dejal, da bo odstopil, če ga bo k temu pozval Janša ali če bosta odstopila tudi župana Ljubljane in Kopra Zoran Janković in Boris Popovič.

Frangež izpostavlja, da Maribor že več tednov jasno in glasno zahteva odstop župana Franca Kanglerja, njegova sredina izjava pa da dokazuje, da mu je mnenje Janše pomembnejše od stališča več tisoč Mariborčanov, ki so protestirali. K odstopu pa so Kanglerja pozvali tudi nekateri politiki.

»Vse to očitno ni dovolj. Nezadovoljstvo ljudi raste. Skupna naloga politike je, da sliši sporočilo protestov. Da se nanje odzove s premislekom o lastnih napakah in lastnih ravnanjih. To je naloga tudi vsakega izmed nas, ki to politiko tvorimo. Vas in mene,« je Janši pisal Frangež.

Dodaja, da je doslej menil, da ima ključ do umiritve razmer Franc Kangler. »Njegova včerajšnja izjava je dokaz, da imate ključ do tega vi,« je še dodal in Janšo pozval, naj se kot predsednik vlade opredeli do vprašanja, »ali bi moral Franc Kangler zaradi izkazanega nezaupanja večine Mariborčank in Mariborčanov ter zaradi ugotovitev komisije za preprečevanje korupcije, da je s svojim ravnanjem večkrat izpolnil znake korupcije, odstopiti«.

Na Kanglerjevo izjavo, da bi odstopil le, če odstopita tudi Boris Popovič in Zoran Janković, se je danes odzval tudi koprski župan Boris Popovič, ki pravi, da je Kanglerjev predlog »izredno posrečen. Tudi jaz bi odstopil, če odstopita Barack Obama in Hu Jintao, in če se Kate Middleton loči od Williama«.