Generalni tožilec od tožilke Tanje Ahčan zahteval poročilo

Zvonko Fišer: »Sklepanje o pravilnosti ali nepravilnosti strokovne odločitve tožilke je prenagljeno.«

Objavljeno
24. oktober 2016 19.13
Posodobljeno
25. oktober 2016 08.00
Zdravstvena zavarovalnica Vzajemna v Ljubljani, Slovenija 7.oktobra 2014.
Milena Zupanič
Milena Zupanič
Ljubljana – Generalni državni tožilec Zvonko Fišer je zahteval ustrezno poročilo o primeru obravnave ovadbe ZZZS proti Vzajemni in Finmart Direktu, so na poizvedovanje Dela o zadevi Zavarovanje za primer raka pojasnili na vrhovnem državnem tožilstvu.

Ovadbo ZZZS iz leta 2014, o kateri smo v Delu že podrobno pisali, je okrožna državna tožilka Tanja Ahčan zavrgla, ne da bi zaslišala ključne priče, ki jih je v kazenski ovadbi predlagal Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) kot oškodovance. Je to običajna praksa ali gre za nedopustno opustitev procesnih dejanj? Je bila tožilka v konfliktu interesov, ker je njen partner Marko Kosmač v letih 2007 do 2010 kot odvetnik zastopal Vzajemno?

Z vrhovnega sodišča so nam odgovorili: »Zakonitost in strokovnost poslovanja v okviru zadev državnotožilske uprave so v prvi vrsti dolžna zagotavljati posamezna državna tožilstva. Ker na vrhovnem državnem tožilstvu s konkretno zadevo doslej nismo bili seznanjeni, je generalni državni tožilec zahteval ustrezno poročilo. Ob tem velja opozoriti, da je kakršnokoli sklepanje o morebitni pravilnosti ali nepravilnosti strokovne odločitve tožilke v posamezni zadevi zgolj na podlagi tega, ali je bila zaslišana kakšna domnevna priča ali ne, prenagljeno.«

V zvezi z obravnavo ovadbe zaradi suma goljufije in zavajanja pri Zavarovanju za primer raka čakamo še na odgovor ministrstva za pravosodje.