Erjavec: Geržina ravnal neodgovorno

Predsednik vlade Miro Cerar pričakuje, da bo ministrstvo ponovilo postopke za imenovanje novega veleposlanika v Zagrebu.

Objavljeno
01. september 2015 10.09
Posodobljeno
01. september 2015 10.15
Aleksander Geržina
R. K., ozadja, M. Č., Delo.si
R. K., ozadja, M. Č., Delo.si

Aleksander Geržina je v izjavi za javnost pojasnil, da se je za odstop od kandidature za mesto veleposlanika v Zagrebu odločil zato, ker želi prekiniti diskreditacije zoper njega, ki potekajo že tri tedne, te pa bi se po njegovih besedah nadaljevale tudi v primeru, če bi postal veleposlanik. »Slovenija potrebuje ta hip v Zagrebu močnega veleposlanika. Če ima drugi kandidat večjo podporo, naj on dobi priložnost,« pravi Geržina. Pojasnil je, da na svoj odstop od kandidature ni dobil nobenega odziva od zunanjega ministra Karla Erjavca. Geržina bo službo nadaljeval na ministrstvu in bo delal, »kar mu bodo dali.« Odstopu od kandidature naj bi botrovalo nezaupanje ključnih politikov oziroma soustvarjalcev slovenske zunanje politike.

Erjavec je potezo Gržine ob robu srečanja na Bledu označil za »neodgovorno,« še posebej zato, ker je Hrvaška že dala soglasje h kandidaturi. Dejal je, da si zdaj ne predstavlja, da bi se Geržina še potegoval za katero veleposlaniško mesto. Zunanjega ministra ob tem čudijo razlogi veleposlanika, ki jih je ta navedl ob odstopu. Kot je dejal, je bilo zaupanje Geržini potrjeno dvakrat - tudi prejšnji teden po vladni obravnavi t.i. poročila o posledicah diplomatskega nadzora na veleposlaništvih in napovedi predsednika republike Boruta Pahorja, da bo nova veleposlaniška imenovanja podpisal še ta teden.

Napovedal je, da bo v sredo začel postopek za nov razpis, a ti postopki terjajo svoj čas, po njegovi oceni približno dva meseca. Erjavec zagotavlja, da veleposlaništvo v Zagrebu deluje nemoteno tudi po koncu mandata sedanjega veleposlanika Vojka Volka, ki se mu je mandat iztekel v ponedeljek. Veleposlaništvo trenutno vodi »sposoben« odpravnik poslov, je zatrdil minister. Ob tem je napovedal, da bo Geržina zdaj v skladu z notranjimi pravili razporejen na delo znotraj ministrstva.

Na odstop Geržine se je odzval tudi predsednik vlade Miro Cerar, ki pričakuje, da bo ministrstvo za zunanje zadeve izvedlo ustrezne postopke za imenovanje novega veleposlanika v Zagrebu.

Trenutnemu veleposlaniku Vojku Volku se je mandat iztekel 31. avgusta. Kandidat za njegovega naslednika, nekdanji veleposlanik na Dunaju Aleksander Geržina, je že dobil hrvaški agrema. Potrdila sta ga tudi vlada in državnozborski odbor za zunanjo politiko, predsednik države Borut Pahor pa je nato zadržal imenovanje veleposlanika v Zagrebu (podpise čaka še devet drugih kandidatov).

Kot smo poročali, je 1199 strani dolgo poročilo o nadzoru slovenskih diplomatov razkrilo, da si je Geržina izplačal za 4500 evrov potnih stroškov, zaradi česar so se pred nekaj tedni pojavila ugibanja, da bi ga vlada lahko umaknila s seznama kandidatov za veleposlanike.

Geržina je tedaj pojasnil, da se je službeni avtomobil vseskozi kvaril, voznik pa je imel številne presežne delovne ure. »Posebej ureditev manjšinskega vprašanja je zahtevala prisotnost veleposlanika na številnih pogovorih, srečanjih in pogajanjih. Tako na Dunaju, v Celovcu kot tudi v Ljubljani,« je zapisal Geržina in dodal, da za vsa ta srečanja službenega vozila ni mogel koristiti.