Gibanje TRS brez političnih ambicij, a čim prej v parlament

Če v tej obliki ne bodo mogli v parlament, se bo Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije preoblikovalo v stranko.

Objavljeno
15. september 2011 13.44
Posodobljeno
15. september 2011 14.04
Klara Škrinjar, notranja politika
Klara Škrinjar, notranja politika

Ljubljana - Želijo delovati kot gibanje z jasnim vsebinskim trajnostnim programom. A še bolj kot to si želijo vstopiti v slovenski parlament. Poudarjajo, da ne zaradi političnih apetitov, temveč zato, ker si ne delajo iluzij, da je kakršne koli spremembe mogoče uresničiti samo z delovanjem na civilnem področju.

»Ostaja pa nerešeno vprašanje, kako bomo poskušali vstopiti v parlament. To bomo rešili 1. oktobra,« je dejal Dušan Plut, član novega Gibanja za trajnostni razvoj Slovenije, ki ga bodo omenjenega dne tudi uradno ustanovili. Zdaj mu sopredsedujeta publicistka Manca Košir in nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek, danes pa so predstavili program.

»Nekateri so že ugotovili, da smo 'peta liga', stari in ne vem še kaj. Naj povem, da nimamo nobenih političnih ambicij, ampak smo prepričani, da je največji problem Slovenije malodušje. Ljudje ne zaupajo politiki in političnim strankam, ljudje ne verjamejo, da se da kaj spremeniti, in se nočejo angažirati,« je pojasnil Matjaž Hanžek. »Spremeniti moramo drvenje tega francosko-nemškega ali kakršenega koli že vlaka v prepad.«

Dvoplastna struktura

Dušan Plut je pojasnil, da ima gibanje zelo jasen vsebinski program, delovalo pa bo na dveh ravneh: v civilni sferi in politiki. »Ne delamo si iluzije, da bi lahko spremembe uresničili samo z delom na civilnem področju. Te iluzije si ne delamo, zato bomo organizirani dvoplastno,« je razložil Plut.

Dejal je, da »je veliko vprašanje, ali bodo lahko v parlament vstopili kot organizirano gibanje. Če ne, se bo del tega širokega gibanja preoblikoval v stranko, da pridemo v slovenski parlament.« Tam se bodo, kot je dejal, opredeljevali do vsega: od družinskega zakonika do preteklosti in zlasti prihodnosti.

V programu, ki ga podpirajo tudi Gabi Čačinovič Vogrinčič, Andrej Detela, Matjaž Hribar, Hermina Krt in Erik Brecelj, so se zavezali družbeno in okoljsko odgovornemu ravnanju, preglednemu delovanju političnih in vseh drugih državnih ter družbenih institucij, socialni in ekonomski varnosti posameznika, decentralizaciji in razvoju gospodarskih vej, ki bodo ekonomsko učinkovitost prilagodile potrebam ter omejitvam okolja in ljudi.
Podtikanja

Ker so se v javnosti že pojavila ugibanja, kdo stoji za zbrano druščino, so povedali, da niso ne levi ne desni, temveč zavezani ideji in programu. »Ne bomo se odzivali na podtikanja, nobene zgodbe ni zadaj,« je odvrnil Hanžek. Plut pa je dejal: »Imamo neki moralni ugled, ki ga v zadnjem obdobju svojega življenja nikakor ne nameravam zapraviti. Če se bo priključil kdorkoli, tudi iz politike, mu tega kot demokrat ne morem preprečiti. A z nikomer se nisem o tem pogovarjal.«