Glasovanje po pošti iz tujine? Zahteva volivca mora prispeti še danes

Parlamentarne volitve: Ob polnoči se izteče rok, do katerega lahko volivci zahtevajo glasovanje po pošti iz tujine.

Objavljeno
12. junij 2014 09.01
Posodobljeno
12. junij 2014 10.20
Nina Čakarić, Delo.si
Nina Čakarić, Delo.si

Ljubljana - Potem ko je z odločitvijo ustavnega sodišča potrjeno, da se bomo na volišča odpravili 13. julija, se priprave na predčasne parlamentarne volitve nadaljujejo.

Danes ob polnoči se izteče 30-dnevni rok, do katerega lahko volivci na Državno volilno komisijo (DVK) pošljejo zahtevo za glasovanje po pošti iz tujine. To pomeni, da mora DVK zahtevo prejeti še danes, sicer ne bo veljavna. »Če danes nekdo zahtevo pošlje priporočeno po navadni pošti in jo bomo prejeli jutri, bo to prepozno, je za Delo opozoril direktor DVK Dušan Vučko.

Zahtevo lahko volivci danes pošljejo tako le še po faksu, elektronski pošti ali se oglasijo osebno na DVK. Za volivce, ki so že zdaj v tujini, se upošteva ura poslanega elektronskega sporočila po njihovem lokalnem času.

Glasovanje po pošti je torej mogoče za vse, ki bi radi volili, a jih ne bo v državi, ko bo potekalo predčasno glasovanje ali na dan volitev, vedo pa točen začasni naslov v tujini. Volivci morajo v tem primeru DVK sporočiti svoje osebne podatke in naslov, kam naj glasovnica prispe. To lahko volivec napiše sam ali pa izpolni obrazec, ki je objavljen na spletni strani DVK.

Vučko sicer opozarja, da je glasovanje po pošti iz naslova v tujini lahko rizik, saj se glasovnice po pošti lahko izgubijo, a na to, kot pravi Vučka, DVK nima vpliva. Pri tem je opozoril na počasnejše storitve italijanske pošte. Najbolj zagotovo bo, doda Vučko, če se boste volitev udeležili doma na volišču ali na diplomatsko-konzularnih predstavništvih, vendar samo na tistih, kjer bodo volišča odprta.

Od 2. junija, ko je predsednik države Borut Pahor razpisal volitve, in so začeli teči roki, so na DVK prejeli »že veliko« zahtevkov, približno 1500, a nekaj jih bo prišlo še danes.