Glasovnice preštete, v Polzeli župan postal Jože Kužnik

Radeče dobile županjo Rafaelo Pintarič, Mirna Peč župana Andreja Kastelica, Metlika Darka Zevnika, Železniki pa Luznarja.

Objavljeno
11. marec 2012 18.09
Posodobljeno
11. marec 2012 18.27
Pi. K., Delo.si, dopisniki
Pi. K., Delo.si, dopisniki

Ljubljana - V desetih občinah, kjer so danes izbirali nove župane, so se ob 19. uri zaprla volišča. Izvoljeni župani bodo občine vodili do rednih lokalnih volitev, torej dobri dve leti in pol.

V bitki za župane se je merilo 41 kandidatov, od teh 37 moških in štiri ženske; slaba polovica od njih je bila nestrankarska, sedem kandidatov je bilo iz SDS, pet iz SLS, dva iz Desusa in Pozitivne Slovenije ter po eden iz Zares in NSi.

Volitve so potekale v Slovenj Gradcu, Polzeli, Železnikih, Destrniku, Bovcu, Mirni Peči, Metliki, Krškem, Radečah in Dupleku.

Polzela

V Polzeli je župan postal Jože Kužnik iz stranke SDS z 60,20 odstotki glasov, volilna udeležba pa je bila 51 odstotna. Marko Slokar je dobil 25,4 odstotka glasov, Andrej Potočnik in Nevenka Ribič pa skupaj okoli 13 odstotkov. Kužnik je že pred volitvami veljal za izrazitega favorita. V vlogi naslednika ga je videl tudi Ljubo Žnidar, ki je na Polzeli županoval vse od nastanka občine, tako da je Kužnika s pooblastili župana že prej vpeljal v vodenje občine. Podporo so mu izrazili tudi vsi župani okoliških občin, ki prihajajo iz vrst SDS, tako da je prepričljivo opravil s trojico tekmecev, čeprav ga visoka podpora nekoliko preseneča.

Železniki

V Železnikih je novoizvoljeni župan postal Anton Luznar (SLS) s 56,6 odstotka glasov volivcev. Igorju Nastranu (Premik) je uspelo dobiti 27,4 odstotkov, Tomažu Demšarju (SDS) pa 16 odstotkov glasov.

Radeče

Občina Radeče je dobila novo županjo. Ta je postala Rafaela Pintarič (Lista za Razvoj Radeč in radeškega območja), dosedanja neodvisna podžupanja, z 78,87 odstotka glasov podpore je premagala Heleno Bregar Šramel (SDS). Udeležba na volitvah je bila 45,60-odstotna. Pintaričeva, ki je po odhodu Matjaža Hana kot podžupanja opravljala delo župana, povedala, da je nad visoko podporo prijetno presenečena.

Mirna Peč

Župan Mirne Peči je s 60,81 odstotka glasov volivcev postal Andrej Kastelic (SDS). Leopoldu Pungerčarju so zaupali 39,19 odstotka glasov. Na volitve pa je prišlo 62 odstotkov upravičencev.

Metlika

V Metliki, kjer je bil le en kandidat, je že jasno, da bo občino vodil Darko Zevnik. V metliški občini se je od 6976 volilnih upravičencev volitev udeležilo 1001 volivec oz. 14,35 odstotka. Veljavnih glasovnic je bilo 965. Drugi krog v tej belokrajinski občini ne bo potreben, ker se je za županski stolček potegoval zgolj dosedanji podžupan Zevnik (SD).

Bovec

V občini Bovec bo župana dal drugi krog. V njem se bosta pomerila Siniša Germovšek (Lista za Bovško), ki je tokrat dobil dobrih 39 odstotkov glasov volivcev in Davor Gašperčič (SDS), ki je dobil le tri odstotke manj. Robertu Trampužu, kandidatu DeSUSa, je dala glas slaba četrtina Bovčanov ( 24,7 odstotkov).

Slovenj Gradec

V Slovenj Gradcu se je pomerilo sedem kandidatov. V drug krog sta se uvrstila neodvisni kandidat Ksandi Javornik (25,93 odstotka ali 1681 glasov) in Andrej Čas, neodvisni kandidat s podporo TRS in Slovenjgraške liste, ki je prejel 23 odstotkov ali 1491 glasov.

Krško

Prav tako v drugem krogu se bosta v Krškem od štirih kandidatov pomerila Miran Stanko (SLS), ki je tokrat prejel 46,38 odstotka glasov in Cvetko Sršen (SDS), ki so mu Krčani namenili tretjinsko podporo.

Duplek

Po pričakovanju v občini Duplek glede na število kandidatov (11) v prvem krogu še niso izbrali novega župana; največ glasov je zbral neodvisni kandidat Mitja Horvat (593, 19,95 odstotka), na drugo mesto pa se je uvrstil skupni kandidat SLS in SDS Danijel Štumberger (570, 19,17 odstotka). »Verjel sem v svoj program in upal, da ga bodo volivci sprejeli in očitno so ga,« je sinoči dejal Horvat, ki je sicer zaposlen kot finančnik na občini Duplek. Njegov protikandidat v drugem krogu županskih volitev Štumberger pa zdaj opravlja funkcijo podžupana. Volilna udeležba v Dupleku je bila 51,45 odstotna.

Destrnik

Od 2206 volilnih upravičencev je prišlo svojega župana izbirat na volišča 1420 Destrničanov. Izmed štirih kandidatov sta se v drugi krog uvrstila Vladimir Vindiš iz SDS, z 46,05 odstotki glasov (654) in Albin Vanjgerl iz SLS, z 42,4 odstotki glasov (597). Branko Goričan (LDS) je dobil 10,14 odstotkov glasov (144), Matjaž Ajnik pa le 1,3 odstotkov (19 glasov).

Kot kaže, tokratnih volitev niso spremljale večje kršitve volilnega molka. Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve namreč v soboto ni bila obveščena o nobeni kršitvi, danes do 16. ure pa je prejela dve domnevni kršitvi volilnega molka, ena se je zgodila v medijih, druga pa se nanaša na trganje plakatov.