Glavno besedo pri izbiri novega vodstva KPK ima Pahor

Novo vodstvo bo imenoval na podlagi predlogov izbirne komisije.

Objavljeno
29. november 2013 16.45
Mo. Z., Delo.si, STA
Mo. Z., Delo.si, STA
Ljubljana - Glavno besedo pri izbiri novega vodstva Komisije za preprečevanje korupcije bo imel predsednik republike Borut Pahor. Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije določa, da ta lahko predsednika ali namestnika predsednika komisije razreši tudi na njihovo zahtevo. Novo vodstvo pa bo imenoval na podlagi predlogov izbirne komisije.

Za izbiro novega vodstva Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) v primeru odstopa oz. predčasne razrešitve zakon uporablja določbe o imenovanju. Tako predvideva, da predsednik KPK pol leta pred iztekom mandata predsednika in namestnikov predsednika o tem obvesti predsednika republike. Ta nato pozove predlagatelje za člane izbirne komisije, da v 30 dneh imenujejo svoje člane.

Hkrati s pozivom za imenovanje članov izbirne komisije predsednik republike izvede javni poziv za zbiranje kandidatur za predsednika KPK in njegovega namestnika. Za zbiranje kandidatur določi rok, ki ne sme biti krajši od 14 in ne daljši od 30 dni. Zbrane kandidature posreduje izbirni komisiji, ki določi primerne kandidate.

Izbirno komisijo sestavlja pet članov. Vanjo po enega imenujejo vlada, DZ, Sodni svet, Uradniški svet in neprofitne organizacije zasebnega sektorja s področja preprečevanja korupcije. Ta komisija nato predloge sporoči uradu predsednika republike, ki predsednika komisije in namestnika imenuje v 30 dneh po prejemu kandidatur.

Če predsednik republike izmed predlaganih kandidatov ne imenuje nobenega, o tem obvesti izbirno komisijo in postopek zbiranja kandidatur se ponovi.

Senat KPK, ki ga sestavljajo predsednik Goran Klemenčič ter njegova namestnika Rok Praprotnik in Liljana Selinšek, je danes podal odstopno izjavo. S svojim delom nameravajo nadaljevati do imenovanja nove ekipe, a najdlje do 1. marca prihodnje leto.