Gojka Staniča nobena stranka ne bo predlagala za mandatarja

Nepovezani poslanci Gojka Staniča niso podprli, ker je bolj ali manj jasno, da v DZ ne bi dobil zadostne podpore.

Objavljeno
27. september 2011 13.06
Posodobljeno
27. september 2011 13.06
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si
Ljubljana - Gojko Stanič v poslanskih skupinah ni uspel s svojim predlogom, da ga predlagajo za mandatarja. Največ je stavil na poslanski skupini Zares in nepovezane poslance, kjer so mu podporo odrekli. Za mandatarja ga bi lahko predlagal le še predsednik republike Danilo Türk, kar slednjemu predlaga Zelena koalicija, poroča STA.

Stanič se je včeraj o podpori pogovarjal s predsednikom stranke Zares Gregorjem Golobičem in vodjo poslanske skupine iste stranke Francom Jurijem, a sta mu oba dejala, da si stranka prizadeva za predčasne volitve, ne glede na to, kaj bo.

Poslanska skupina nepovezanih poslancev je o podpori Staniču razpravljala na jutranjem sestanku, ki ga je vodil poslanec Andrej Magajna, a je na njem sklenila, da Staniča ne bo predlagala za mandatarja. Vodja poslanske skupine Franc Žnidaršič je dejal, da navdušenja nad Staničevo kandidaturo v poslanski skupini ni, in sicer predvsem zato, ker je bolj ali manj jasno, da v DZ ne bi dobil zadostne podpore.

Tako poslanska skupina Staniča ne bo predlagala za mandatarja, lahko pa, kot je dejal, Staniča s svojim podpisom podpre kateri izmed poslancev, če seveda želi (v tem primeru Stanič potrebuje deset podpisov poslancev). Žnidaršič sam bi ga bil pripravljen podpreti, če bi ga podprla tudi opozicija, a slednja je že napovedala, da tega ne bo storila. »Tako je zame stvar končana in se pripravljam na volitve,« je dejal.

Vodja poslanskega kluba LDS Bogdan Sajovic je povedal, da je Stanič poklical v njihov poslanski klub in izrazil željo po pogovoru, a do njega zaradi številnih obveznosti ter njihove odločitve, da ne podprejo nobenega mandatarja in gredo na predčasne volitve, ni prišlo.

Pri predčasnih volitvah po besedah vodje poslanske skupine SD Dušana Kumra vztrajajo tudi socialdemokrati, ki sicer vabila na pogovor s Staničem niso dobili.

V SLS so dejali, da predlogov za mandatarja ne podpirajo. Znano je tudi stališče ostalih strank, da so potrebne čim prejšnje volitve.

Vodja poslanske skupine Desus Joško Godec napoveduje, da v stranki ne bodo podprli nobenega mandatarja, ki bi prišel iz t. i. majhnih strank. Če bi mandatarja predlagala SD ali predsednik republike, bi o predlogu razmislili. »Vse ponudbe, ki prihajajo, so čudne in nas oddaljujejo od tistega, kar je najboljše za Slovenijo, to so predčasne volitve,« je še dejal.