Gojko Stanič potrdil kandidaturo

Gojko Stanič je pritrdil, da se poteguje za kandidaturo za predsednika vlade.

Objavljeno
26. september 2011 17.50
Posodobljeno
26. september 2011 17.50
T. S., notranja politika
T. S., notranja politika

Ljubljana - »Potrjujem,« je na naše vprašanje, ali se v resnici poteguje za kandidaturo za predsednika vlade - kar smo sicer prvi danes že poročali v Delu - odgovoril Gojko Stanič. Povedal je, da je v petek poslal vsem poslanskim skupinam svojo novo knjigo, ki je hkrati tudi njegov program.

H kandidaturi so ga prepričali nekateri pomembni direktorji, s katerimi se je pogovarjal, pa tudi predstavniki sindikata. Kajti - »lahko imaš znanje, toda če nisi v vrhu politike, ne moreš nič«, nam je povedal.

Stanič se je doslej pogovarjal z nepovezanimi poslanci in s skupino Zares, z drugimi se namerava jutri. Priznava, da se večina zavzema za predčasne volitve. Toda upanja ni izgubil. »Če bodo jutri poslanci vložili mojo kandidaturo, potem bo dovolj časa, da jim podrobno predstavim program,« nam je povedal.

Njegovo vlado bi sestavljali izključno eksperti, stranke pa bi se medtem lahko v miru pripravljale na volitve, pravi Stanič, ki je prepričan, da ima dovolj znanja, da Slovenijo potegne iz krize.

Rok, v katerem lahko predsednik države, poslanske skupine ali deset poslancev vložijo predlog za kandidata za prehodnega predsednika vlade, se izteče jutri opolnoči. Za zdaj nobena od poslanskih skupin ni potrdila, da namerava to storiti, kandidata, ki ne bi imel zagotovljene podpore, pa tudi ne bo predlagal Danilo Türk.

Nekaj podatkov iz biografije Gojka Staniča

• Rojen je bil 15. maja 1940 v Ljubljani.

• Leta 1963 je diplomiral na Pravni fakulteti, leta 1982 pa doktoriral na FSPN na temo Marxova in Engelsova teorija partije.

• Leta 1978 se je zaposlil na Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo, redni profesor je od leta 1986.

• Ustanovil Inštitut za delničarstvo, leta 1999 pa partnersko družbo za zbiranje in vlaganje tveganega kapitala Prophetes, d. d.

• Bil je član LDS in je pisec številnih knjig. Zadnja, Moč svobode, je izšla prav zdaj, v njej je, kot pravi, tudi politični program. Ostro nasprotuje razprodaji slovenskih podjetij, zlasti prodaji NLB.