Gorenak zavrača insinuacije v interpelaciji

Interpelacija DZ bi o usodi notranjega ministra zaradi hitrega odgovora odločal že decembra.

Objavljeno
21. november 2012 14.25
An. B., notranja politika
An. B., notranja politika

Ljubljana - Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je pripravil odgovor  na interpelacijo, ki so jo zoper njega v ponedeljek vložili poslanci PS.

»V celoti zavračam insinuacije, češ da smo na MNZ zadrževali sindikalne podpise za sklic referenduma o slabi banki. Ravnali smo znotraj zakonsko določenih rokov,« je očitke največje opozicijske stranke zavrnil Gorenak.

Kot je pojasnil, so na ministrstvu podpise za referendumski zahtevi glede slabe banke in državnega holdinga prejeli 25. 10 in še isti dan pričeli s štetjem slednjih. Končali so naslednji dan in podpise vrnili v DZ.

Minister je pojasnil, da so vrnili 104 liste s podpisi manj, saj so uslužbenci MNZ na točki, ko so predlagatelji zbrali dovolj podpisov, niso več šteli dalje.

Gorenak je tudi zanikal, da bi na MNZ zadrževali podpise o slabi banki. Štetje je bilo, kot kažejo dokumenti, res končano že v četrtek, 26. 10., je priznal minister, a so njegovi uslužbenci zaradi majhne razlike, ki je sindikatom domnevno zmanjkala, štetje še enkrat opravili v ponedeljek 29.10 in podpise v zakonsko določenem 7-dnevnem roku vrnili v DZ.

»Pregledali smo vse liste, ki smo jih dobili in vse tudi odposlali nazaj,« pa je minister odgovoril na očitek, da so na MNZ izgubili 36 listov s podpisi za referendum o slabi banki. Gorenak je še zagotovil, da v tem primeru ni dajal nobenih navodil, kot tudi ni nadzoroval kriminalistične preiskave glede omenjenega zapleta, saj da je bil v ključnih dneh v Luksemburgu in v Mariboru.

Glede »print screena«, ki dokazuje, da je minister preštete podpise odobril že 26.10, se je Gorenak ponovno izgovoril, da je prišlo do napake pri datumih, češ da je minister dokument podpisal 30. 10, njegovi sodelavci pa so na obrazcu, ki je bil identičen kot za referendum o holdingu, pozabili popraviti datum.

Gorenakov odgovor je vlada že obravnavala in ga tudi potrdila, javnosti pa bo v celoti dostopen predvidoma jutri. Ministrov hiter odgovor pa DZ omogoča, da bi blahko o gorenakovi usodi odločali že decembra in ne januarja, kot se je sprva domnevalo.

Pozitivna Slovenija Gorenaku v interpelacijo očita odgovornost za izginule podpise pod pobudo za referendum o zakonu za sanacijo bank. Podporo interpelaciji so za zdaj poleg poslancev PS napovedali še v SD. V koaliciji opozarjajo, da je treba najprej počakati na izsledke organov, ki preiskujejo zaplet s podpisi.