Minimalna plača višja za deset evrov

Kljub različnim pogledom med ministrico za delo in ministrom za gospodarstvo je zmagalo povišanje.

Objavljeno
20. januar 2017 13.37
Fotozgodbe Železnica 08 / Suhadolnik
S. Č., N. Č.
S. Č., N. Č.

Ljubljana - Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je po posvetovanju na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS) zvišala minimalno plačo za 1,8 odstotka na 805 evrov bruto, kar pomeni 614 evrov neto.

 

S predlogom se niso strinjali ne sindikati, ki so predlagali petodstotni dvig, ne delodajalci in gospodarske zbornice, ki so predlogu po višji minimalni plači v celoti nasprotovale.

Kopač Mrakova je sicer včeraj sporočila, da je s predlogom prepričala kolege v vladi in koalicijo, a se z njo ni strinjal minister za gospodarski tazvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek: »Mene zagotovo ni prepričala,« je dejal. Meni, da »takšne poteze predstavljajo tveganje za gospodarstvo«.

Z vidika izboljševanja konkurenčnega položaja gospodarstva v Sloveniji je dvig minimalne plače po ministrovem mnenju korak v napačno smer. »Povzročil bo dodaten pritisk na podjetja po plačevanju davkov in prispevkov ter upočasnil zaposlovanje, in sicer predvsem v storitvenem sektorju. Dvig minimalne plače predstavlja dodatno tveganje za delo na črno, prav tako za prekarizacijo,« so Počivalškove argumente navedli na spletnih straneh ministrstva.

Kot še navajajo na spletni strani gospodarskega ministra, je UMAR v letu 2014 ocenil, da je dvig minimalne plače v času krize vplival na izgubo 7.000 delovnih mest, na dolgi rok pa 18.000. V zadnjih letih se je znesek minimalne plače povečeval hitreje, kot se je zviševala povprečna plača. Med državami Evropske unije se Slovenija po dvigu minimalne plače uvršča na 7. mesto (39,6 odstotkov v obdobju med 2008 in 2016). Slovenija je med državami, ki so bile v največji krizi znotraj EU in imajo minimalno plačo, na prvem mestu (pred Portugalsko, Španijo, Hrvaško, Irsko in Grčijo).

»Od januarja 2016 trije dodatki ne štejejo več v minimalno plačo: dodatek za nočno delo, za delo v nedeljo ter delo za praznike in dela proste dneve po zakonu. Zgolj to je stroške dela v gospodarstvu povečalo za 30 milijonov evrov. Minimalna plača ne sme biti instrument socialne politike,« je zapisal minister Počivalšek.

Znesek minimalne plače določi minister

Znesek minimalne plače za tekoče leto določi minister za delo. Pri določitvi višine upošteva rast cen življenjskih potrebščin, lahko pa tudi gibanje plač, gospodarsko rast in gibanje zaposlenosti. Navadno se upošteva le inflacija, v tem primeru bi minimalna plača letos zrasla za 0,5 odstotka oziroma malenkost manj kot štiri evre bruto na 794,68 evra bruto.

Vprašanje minimalne plače je v zraku že ves teden. Sindikati namreč predlagajo, da se pri letošnji uskladitvi minimalne plače ne upošteva le inflacije kot ponavadi, temveč tudi druge kazalnike, tako da bi se minimalna plača z današnjih 604,35 evra neto zvišala za pet odstotkov na 630 evrov neto in bi se gospodarsko okrevanje odrazilo tudi v denarnicah najrevnejših.