Gospodarsko omrežje nove koalicije

Vplivne sfere: Največji vpliv v slovenskem gospodarstvu imajo ljudje, povezani s paradržavnimi skladi, in naftarji.

Objavljeno
22. julij 2013 22.28
Ali Žerdin, Sobotna priloga
Ali Žerdin, Sobotna priloga

Ljubljana - Dobre štiri mesece po menjavi vladajoče koalicije se kristalizirajo novi centri moči v slovenskem gospodarstvu. Prerazporeditve še niso končane, povzročajo pa politična trenja. Kadrovski manevri redke izvedence za zahtevne zaposlitve spravljajo v obup.

V središču slovenskega korporativnega omrežja sicer najdemo več ljudi, naši sogovorniki pa ob tehtanju vpliva posameznih oseb poudarjajo peterico.

Borut Jamnik, od leta 2011 direktor Modre zavarovalnice, je bil v središču omrežja, ki povezuje direktorje in nadzornike slovenskih gospodarskih družb, že leta 2004, ko je vodil Kapitalsko družbo. Med letoma 2005 in 2008 je njegov vpliv splahnel, leta 2009 se je vrnil v Kapitalsko družbo, od tam pa v Modro zavarovalnico.

Vpliv predsednika uprave Kapitalske družbe v preteklosti je bil logičen, ker je družba upravljala pomembne kapitalske deleže v slovenskih podjetjih, Jamnikov sedanji vpliv pa je po mnenju sogovornikov posledica »preteklega dela«.

Tudi vpliv predsednika uprave Slovenske odškodninske družbe - funkcijo od letošnjega maja opravlja Tomaž Kuntarič - je povezan z dejstvom, da Sod obvladuje pomembne lastniške deleže slovenskih podjetij. Kuntarič je vodenje Soda prevzel že leta 2009, v prvih mesecih leta 2013 je bil razrešen, potem pa je bil ponovno imenovan na vplivno funkcijo.

Novinec v vplivnih krogih slovenskega gospodarskega omrežja je Matej Runjak. V upravo Slovenske odškodninske družbe je prišel s finančnega ministrstva, nekaj tednov po tem, ko je prevzel funkcijo v Sodu, pa je postal predsednik nadzornega sveta Zavarovalnice Triglav.

Manj samoumeven je velik vpliv dveh vodilnih v Petrolu. Tomaž Berločnik je vodenje Petrola prevzel leta 2011, pred tem pa je vodil koprski Istrabenz. Ob vplivu, ki ga ima Berločnik v Geoplinu - ta je lastniško povezan s Petrolom -, pomemben vzvod njegove moči predstavlja tudi funkcija nadzornika v Telekomu.

Vpliv direktorja Petrolove maloprodaje Romana Dobnikarja pa po mnenju sogovornikov temelji predvsem na dejstvu, da vodi nadzorni svet Slovenske odškodninske družbe. Pri tem velja opozoriti, da petrolovec Dobnikar nadzira poslovanje Soda, predsednik uprave Soda Kuntarič pa nadzira poslovanje Petrola.

***

Kadrovanje v državnih podjetjih: V PS so prepričani, da imajo glavno besedo interesne skupine iz kroga SD. Več o tem preberite v članku Tanje Starič: Politika in interesne skupine v boju za kadre.

Da kriterij »kdo-koga-pozna« ne sme biti močnejši od kriterija sposobnosti, pa ugotavlja Ali Žerdin v Temi dneva z naslovom: Shema, ki ne more živeti.