Grims: Kaznovanje mladih zaradi piratstva na spletu je pretirano

Branko Grims meni, da je kaznovanje mladih zaradi nalaganja datotek z interneta v novem KZ pretirano.

Objavljeno
22. julij 2011 16.51
Posodobljeno
22. julij 2011 17.05
Ne. Š., Delo.si
Ne. Š., Delo.si
Ljubljana - Predsednik parlamentarnega odbora za visoko šolstvo, znanost in tehnološki razvoj Branko Grims (SDS) je po poročanju STA na premiera Boruta Pahorja naslovil odprto pismo, v katerem opozarja pred pretiranim kaznovanjem mladih zaradi nalaganja datotek s spleta, predvidenih v noveli kazenskega zakonika (KZ).

»V Sloveniji danes ne potrebujemo koalicije in vlade, ki bo mlade zapirala zaradi kopiranja datotek, ampak potrebujemo razvojno koalicijo in vlado, ki bo mladim odpirala nova kvalitetna delovna mesta in jim s tem omogočala dobro perspektivo v življenju,« je v pismu zapisal Grims.

Državni zbor je na julijski seji prižgal zeleno luč za nadaljnjo obravnavo novele kazenskega zakonika. Ta v skladu s predlogom vlade predvideva tudi poostritev določb glede kršenja avtorskih materialnih pravic oziroma glede piratstva.

Kazniva bi namreč postala že sama uporaba piratskih kopij avtorsko zaščitenih del. Doslej je to bilo kaznivo, če je bilo storjeno z namenom prodaje. Kot poudarja Grims, že obstoječi kazenski zakonik sankcionira materialno okoriščanje z avtorskimi pravicami drugih.

»V zakonu, ki ga je potrdila vlada pod vašim vodstvom, pa je predvideno, da bi lahko zgolj zato, ker bi nekdo na računalnik prekopiral datoteke, tega človeka poslali v zapor za tri leta. In še leto dni zapora za povezovanje v nezaščiteno omrežje, kar pogosto elektronika naredi kar po lastnih nastavitvah. Vse to je absurdno pretirano,« Pahorju piše Grims.

To po njegovih besedah pomeni, da bo za storjeno dejanje v virtualnem svetu mogoče izreči višjo kazen kot za dejanski kriminal v realnem svetu.