Grimsa pri ekstremni levici preglasovali

Problem je širjenje nestrpnosti proti manjšinam, migrantom in beguncem, je odločila večina nadzornikov obveščevalcev.

Objavljeno
03. marec 2016 13.47
Peter Jančič
Peter Jančič
Ljubljana − »V zadnjem času smo priča širjenju sovraštva in nestrpnosti, usmerjenega proti manjšinam in določenim skupinam oseb, predvsem proti beguncem in migrantom,« je o sobotnih protestih odločila večina poslancev na današnji seji komisije za nadzor obveščevalnih služb za zaprtimi vrati.

V primerjavi z »vstajami« nenasilno

Kot smo poročali, so pogovor začeli v torek, predsednik Branko Grims (SDS) ga je sklical po sobotnih demonstracijah zagovornikov in nesprotnikov sprejemanja migrantov in beguncev v Ljubljani, kjer so policisti preprečili večje zaplete, ko so onemogočili neposredno soočenje levih in desnih protestnikov.

Grims je pogovor sklical o dilemi, kot je zapisal, »varnosti ljudi v Sloveniji po prikazu namer ekstremne levice, da je pripravljena poseči po nasilju«. Na posnetku Branko Grims po današnji seji komisije.


A zaradi redne seje zbora jim v torek razprave v komisiji ni uspelo končati. Sobotni protesti so bili po nasilnosti in povzročeni škodi v primerjavi s »vstajami« pred leti v Mariboru in v Ljubljani precej blag dogodek.

Nekoliko razočarani Grims

»Žal, danes nismo dosegli soglasja,« je po seji dogajanje za zaprtimi vrati danes nekoliko razočaran povzel Grims. Večina je, kot je povedal, najprej potrdila sklep, ki ga je sam predlagal, da bodo varnostni organi pozorno spremljali vse ekstremne skupine, katerih dejavnost bi lahko vodile v nasilje. Potem pa so na predlog Jasne Murgel (SMC), Marjana Dolinška (SMC), Franca Trčka (ZL), Matjaža Nemca (SD) in Benedikta Kopmajerja (Desus) izglasovali še sklep, ki obsoja širjenje sovraštva proti manjšinam in migrantom. Na posnetku je pred sejo pripravljen predlog sklepa petih poslancev:


Teh pet poslancev je za zaprtimi vrati sklep tudi potrdilo, proti so bili štirje iz SDS in NSi. Grims se je po seji v pogovoru z novinarji posebej začudil zaradi dela tega sklepa, v katerem večina ugotavlja, da je Slovenija varna, da so vsakršni strahovi pretirani, in v katerem poziva državljane, naj ne nasedajo provokacijam.

»V državi, kjer je bilo sto tisoč pobitih po drugi svetovni vojni s strani ekstremne levice in ko levičarji spet držijo v rokah kole in drugo hladno orožje in to zakrinkani, se jaz nikakor ne počutim varno in mislim, da se noben normalen državljan ne more,« je sprejetemu sklepu javno ugovarjal preglasovani Grims.

Trček o Kučanovi oceni

Franc Trček pa se je takoj odzval z izjavo za medije, da je Grims spet zlorabil predsedniški položaj. Trček je povedal, da so iz policije in Sove za zaprtimi vrati zanikali, da bi bilo na protestih v soboto zelo tvegano, kar je trdila SDS, in dodal, da se danes o fotografijah, »s katerimi je pred vami mahal Grims«, v komisiji niso pogovarjali.

O oceni nekdanjega predsednika države Milana Kučana, da zakrinkanost ni pravi pristop, pa je Trček dejal, da je že na seji za zaprtimi vrati povedal: »Ne želim si, da bi prišlo do tega, kar se je zgodilo v Angliji, da je nekdo s kapuco na glavi in z nahrbtnikom tekel na železnico in so ga ustrelili.«