Györkös Žnidar: Policija pri priskavi Bratuškove ni kršila zakona

Boris Koprivnikar: Na vladi ni bilo izraženega dvoma v delo ministrice. SD brez konkretnega odgovora

Objavljeno
18. marec 2015 16.28
sajenje lip
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar vztraja, da pri policijskih preiskavah v zvezi s predsednico Zaab Alenko Bratušek ni prišlo do kršitev zakona. Prepričana je, da bodo današnja pojasnila MNZ pomirila skrbi.

Notranja ministrica je v današnji izjavi novinarjem na Brdu pri Kranju, kjer poteka tudi seja vlade, pojasnila, da bo notranje ministrstvo še danes odgovorilo predsedniku DZ Milanu Brglezu, ki je zaprosil za pojasnila v zvezi z nedavnimi hišnimi preiskavami v poslanski skupini Zaab.

Dogodek je sodeč po izjavah po torkovem sestanku vodij poslanskih skupin, sprožil tudi vprašanje avtonomije DZ v odnosu do ostalih vej oblasti ter vloge in ravnanja notranje ministrice.

Ta je danes vnovič poudarila, da minister ne vodi policije, pač pa ima usmerjevalne in nadzorstvene pristojnosti v skladu z zakonom, kar pomeni, da se ne vmešava v operativno delo policije. Usmerjevalne pristojnosti pa tudi niso možne v primeru, ko pristojni tožilec v skladu z zakonom prevzame usmerjanje policije. Zato po njenih besedah ti očitki temeljijo na nerazumevanju predpisov.

Ministrica je zatrdila, da o preiskavah nikakor ni bila dolžna obvestiti predsednika DZ ali predsednika vlade. Zakon po njenih besedah natančno določa, kdo koga obvešča, ko se opravljajo preiskovalna dejanja.

»Zanimivo pa je, da se je mojim predhodnikom očitalo ravno nasprotno. Torej da so s svojim delovanjem prekomerno posegali v delo policije oziroma je bilo na trenutke govora o zlorabah policije v politične namene,« je dejala.

Ob tem vztraja, da mora policija svoje delo opravljati avtonomno in politika v njeno delo ne sme posegati.

Györkös Žnidarjeva je spomnila, da je bila hišna preiskava v konkretnem primeru izvedena oz. odrejena po zakonu o kazenskem postopku in po slednjem državni zbor pri takih preiskavah ni izvzet. Strinja se sicer, da mora biti zakonodajna veja oblasti zaščitena pred posegi, ki bi pomenili zlorabo. A se nasprotno ne strinja, da je hišna preiskava glede na obstoječo zakonodajo poseg v avtonomijo DZ, ker tudi ne pomeni začetka kazenskega postopka.

Do tega trenutka po njenih besedah kršitve zakona v konkretnem primeru niso bile ugotovljene. Če pa se odkrijejo kršitve v postopkih, bo ukrepala v skladu s svojimi pristojnostmi, je zagotovila.

V koaliciji so sicer že pojasnili, da bodo zahtevali odgovornost, če se izkaže, da s preiskavami ni bilo vse prav. A zaprosil DZ za pojasnila glede preiskav Györkös Žnidarjeva ne dojema kot politični pritisk. S poslansko skupino SMC se, kot pravi, ni sestala. Ocenjuje tudi, da ima podporo v koaliciji.

Ministrica meni, da so njena pojasnila v konkretnem primeru zadostna, da v bodoče ne bo prihajalo do napačnih interpretacij. Ob tem tudi ocenjuje, da bo odgovor ministrstva predsedniku DZ Milanu Brglezu pomiril vse skrbi, ki prihajajo tudi od poslancev. Če bodo potrebna dodatna pojasnila, pa jih bodo, kot je zagotovila, posredovali.

Policija je sicer v sklopu preiskave nekdanje predsednice vlade Alenke Bratušek zaradi njene kandidature za evropsko komisarko obiskala tudi prostore vlade.