GZS: Čas je za ukrepanje, ne za interpelacije

V Gospodarski zbornici Slovenija menijo, da bi morali moči namesto v politične razprave usmeriti v pripravo nove zakonodaje.

Objavljeno
06. julij 2012 16.33
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Ljubljana - Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) ob napovedih interpelacij proti več ministrom meni, da bi morali v državi moči namesto v politične razprave usmeriti v pripravo nove zakonodaje za čim hitrejši zagon gospodarstva, so po poročanju STA danes sporočili z GZS.

V zbornici menijo, da tovrstne politične razprave ne sledijo ključnima ciljema - izhodu iz krize in gospodarski rasti, ter da bi morali vse moči usmeriti predvsem v pripravo usklajene in strokovno utemeljene nove zakonodaje za čim hitrejši zagon gospodarstva.

»Slovenija je namreč v zadnjih nekaj letih že izgubila preveč časa in energije za to, da ni storila nič v smislu prepotrebnih reform za izboljšanje makroekonomske slike. Uspeli smo narediti prve korake v pravo smer in že smo se znašli v vrtincu obtožb in političnih špekulacij,« so zapisali.

Po mnenju zbornice priprava nove zakonodaje in varčevalnih ukrepov zahteva vključitev najširšega kroga zainteresiranih, kamor sodijo predstavniki iz koalicijskih in opozicijskih vrst, strokovna javnost in zainteresirana civilna družba. To bi sicer zahtevalo več usklajevanja, bi bil pa končni rezultat boljši, dodajajo.

»Tudi na GZS nismo zadovoljni z vsem, kar je do sedaj pripravila in sprejela vlada. In ravno zato pričakujemo pospešene aktivnosti za zagon slovenskega gospodarstva ne pa razprtije v DZ,« so zapisali.

V pripravi je nov socialni sporazum in reforma trga dela, večina se po mnenju zbornice zaveda nujnosti zdravstvene in pokojninske reforme, potreben je svež denar za investicije, potrebne so inovacije in odpiranje novih delovnih mest, opozarjajo in pozivajo, »ne izgubljajmo več časa, denarja in energije, ampak združimo moči in potegnimo voz gospodarske rasti naprej«.

Možnost vložitev interpelacij proti več ministrom je v tem tednu napovedala največja opozicijska stranka Pozitivna Slovenije. Predsednik stranke Zoran Janković je danes dejal, da bi lahko prvo interpelacijo vložili že prihodnji teden, ni pa nujno, še piše STA.