Hainz: 25 policistov je preveč za Bratuškovo

Podpredsednik DZ Primož Hainz (Desus) bo predlagal, da državnega zbora ne bi več varovala policija.

Objavljeno
13. marec 2015 14.14
Alenka
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana - »Število policistov za preiskavo politične oziroma kazenske odgovornosti bivše predsednice vlade Alenke Bratušek je bilo preveliko. Petindvajset policistov za nek primer, ki ni niti velika kraja, kaj šele kaj hujšega, je zagotovo prevelik angažma organa«, se je z izjavo za javnost podpredsednik državnega zbora Primož Hainz (Desus) danes odzval na kriminalistične preiskave, ki so bile v sredo v prostorih parlamenta in vlade.

Hainz uporablja nekoliko napačne številke. Kot smo poročali v Delu policija trdi, da je 22 kriminalistov in 5 policistov, torej še nekaj več kot trdi podpredsednik DZ, v sredo iskalo dokaze za morebitno zlorabo položaja nekdanje premierke, ki si je lani že po porazu na volitvah, ki jih je z odstopom sprožila sama, skušala zagotoviti pomembno in dobro plačano funkcijo v evropski komisiji.

Policija je sicer opozorila tudi: »Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so opravili preiskovalna dejanja po izdani sodni odredbi v predkazenskem postopku, ki ga vodi in z navodili usmerja državni tožilec, zaradi utemeljenih razlogov za sum, da je bila storjena zloraba uradnega položaja. Vsi postopki so bili izvedeni z namenom, da zavarujemo dokaze, kar je pravilen in regularen način v skladu z zakonodajo. Ta pravila veljajo tudi za politike, osumljene kaznivih dejanj.«

Hainz je napovedal, da bo kolegiju predsednika državnega zbora Milana Brgleza (SMC) predlagal razmislek, ali ne bi varovanja parlamenta spet prevzela lastna varnostna služba, od policije namreč ni mogoče pričakovati, da bi kdaj ustavila policijo. Hainz je zapisal: »Imamo ustavno določeno delitev oblasti med zakonodajno, izvršno in sodno oblastjo, kar bi se moralo odražati tudi v varnostnem pogledu«.

Pismo objavljamo v celoti.