Hanžek & Co. vračajo socializem

Ustanovni kongres Združene levice: Na majskih volitvah bo evropska elita slišala naš glas »gotof si«.

Objavljeno
01. marec 2014 14.31
Posodobljeno
01. marec 2014 14.52
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika

Ljubljana - Neparlamentarna trojica TRS, DSD in IDS je sklenila zavezništvo in napovedala skupen nastop na majskih evropskih volitvah.

Na ustanovni kongres jih je prišel podpret tudi predsednik grške Sirize in kandidat družine radikalno levih strank za evropskega komisarja Aleksis Cipras.

»To je vaš odgovor na neoliberalne zombije, ki gojijo korupcijo, varčevalne ukrepe, brezposelnost in revščino. To je odgovor levice na staro politično srenjo, ki odmira v Sloveniji, v Grčiji in Evropi,« je pred polno dvorano ljubljanskega hotela Union dejal Cipras.

Kljub zadnjim uradnim statistikam, ki nakazujejo, da država po recesiji počasi okreva, je ob kratkem obisku Slovenije posvaril pred nevarnostjo ponovitve grškega scenarija zategovanja pasu. »Suverenost izgubljate že s tem, ko uveljavljate politiko trojke le zato, da bi preprečili njen prihod,« je oporekal vladnemu političnemu esteblišmentu.

V svojem govoru je bil zaskrbljen tudi nad dogajanjem v Ukrajini in porastom fašizma v Evropi, ki da ga sedanji voditelji podcenjujejo in preveč preprosto tolerirajo.

Misija: razbiti neoliberalno zavezništvo

Cilj Ciprasove Evropske levice (European left), ki jo bo na majskih evropskih volitvah pri nas predstavljala danes ustanovljena koalicija TRS + DSD + IDS, je postati relevanten politični dejavnik na evropskem parketu. Omenjena skupina ima v 766-članskem evropskem parlamentu zdaj vsega 35 poslancev iz 13 različnih držav članic EU - med drugim iz sosednje Hrvaške. Njihov cilj na letošnjih volitvah je narediti največji skok in najmanj podvojiti število evroposlancev.

»Upam na dobrih 60 sedežev. S takšnim rezultatom bi lahko prehiteli evropske zelene in liberalce ter razbili trojico EPP (družina ljudskih strank), S&D (družina socialistov) in ALDE (družina liberalcev), ki določajo tempo nepravični Evropi,« je za Delo komentiral predstavnik Sirize Yannis Bournous. Največ podpore pričakujejo v državah južne Evrope, kot so Grčija, Španija, Portugalska in Italija pa tudi v Nemčiji ter Franciji.

Pri tem upajo tudi na podporo v Sloveniji. Izvolitev najmanj enega evropskega poslanca si obetajo v koaliciji Združena levica. »Če želimo spremeniti vse bolj dramatične razmere doma, moramo najprej spremeniti EU,« taktiko razkriva član Iniciative za demokratični socializem Luka Mesec.

Trojica TRS + DSD + IDS tako kot Aleksis Cipras zagovarja takojšnji konec varčevalnih ukrepov, močnejšo Evropsko centralno banko, ki bi poceni odkupovala državne obveznice, in bolj demokratične postopke evropskega odločanja.

Kdo bo nosilec 
slovenske liste?

»Že res, da je po lanskih in predlanskih vstajah desno vlado zamenjala tako imenovana leva politična opcija. A kaj, ko nadaljuje isto politiko, ki jo vsiljuje evropska neoliberalna mafija,« je vzrok za skupno politično zavzetost pojasnil predsednik Stranke za trajnostni razvoj Matjaž Hanžek.

»Nočemo postati elita. Želimo predstavljati interese ljudi - ne kapitala,« pa je ločnico z drugimi levimi strankami pojasnila članica DSD Violeta Tomič.

Nosilca evropske liste in imena drugih kandidatov še niso dopolnili. Jasno je le, da bo na osemmestni kandidatni listi vsaka od strank prispevala po dva svoja člana. Dodatna dva kandidata pa bodo lahko prispevala idejno sorodna nestrankarska gibanja, ki bi želela »prispevati k stvari«.

Povezave s stranko Solidarnost, ki tako kot koalicija Združena levica nagovarja »vstajniško« volilno telo, več kot očitno ne bo. A trojice TRS + DSD + IDS morebitno pridobivanje glasov ne skrbi in so prepričani v kakovost lastnih kadrov.

Rojstvo Združene levice je osebno podprl tudi eden vodij nemške Die Linke in član Evropske levice Dominic Heilig - daljši pogovor z njim si lahko preberete v ponedeljkovem Delu.

Vse dobro na politični poti pa sta radikalno levi trojici med drugim zaželela igralec Boris Kobal in sindikalist Branimir Štrukelj, ki utegne po naših informacijah celo kandidirati na njihovi evropski listi.