Hanžek: Prepovedati shode, ki širijo sovražni govor

Med shodi, na katerih je mogoče zaznati sovražni govor in nestrpnost, je poslanec ZL med drugim omenil nedavni shod v Šenčurju.

Objavljeno
24. februar 2016 16.54
Ma. F., STA
Ma. F., STA
Ljubljana - Poslanec ZL Matjaž Hanžek je ocenil, da se z nekaterimi javnimi shodi, ki so bili pripravljeni v zadnjem času, vse bolj širi sovražni govor in spodbuja nestrpnost. Zato je prepričan, da bi bilo treba takšne shode obsoditi in prepovedati. Pobudo za to je ZL že podala na vlado, je povedal na novinarski konferenci.

Med shodi, na katerih je mogoče zaznati sovražni govor in nestrpnost, je poslanec med drugim omenil nedavni shod v Šenčurju, na katerem je okoli 3000 ljudi izrazilo nasprotovanje namestitvi prebežnikov v eno izmed tamkajšnjih stavb, in 40-dnevno molitev za rešitev življenj nerojenih otrok, ki jo pred ljubljansko porodnišnico dnevno izvaja Zavod Božji otroci.

Poslanec je prepričan, da oba in še nekateri drugi shodi ne sodijo v z ustavo zagotovljeno pravico do mirnega zbiranja in do javnih zborovanj, saj da krepko posegajo »v druge z ustavo zagotovljene pravice in na ustavni ravni določene prepovedi«. Zato je prepričan, da gre za nedopustne oblike spodbujanja sovraštva, v primeru molitve pred porodnišnico pa tudi za izvajanje psihičnega nasilja, »ki ima lahko resne posledice za vse ženske«.

Podatkov o tem, da bi kdo izmed udeležencev molitev pred porodnišnico nadlegoval obiskovalke, Hanžek sicer nima, prepričan pa je, da tovrstni shodi pomenijo psihično nasilje nad ženskami, ki se odločijo za splav. Tudi sicer po njegovem mnenju izražanje nasprotovanja splavu bolj kot pred porodnišnico sodi pred DZ.

Zaradi navedenega je ZL na vlado po Hanžkovih besedah naslovila pobudo, naj prouči trenutno ureditev s področja možnosti in omejitev javnih zborovanj ter sprejme vse potrebne ukrepe, ki bi v prihodnje preprečili izdajanje dovoljen za shode in javna zborovanja, katerih sporočilo in namen širita sovražni govor in nestrpnosti.

ZL tudi predlaga vladi, da sprejme ustrezne ukrepe, ki bi onemogočili javna zbiranja pred bolnišnicami ali drugimi zdravstvenimi zavodi.

V NSi ogorčeni nad pobudo ZL

V stranki NSi ostro obsojajo pobudo Združene levice, saj menijo, da si jemlje pravico nekritične presoje, kaj je svoboda govora, zbiranja in izražanja veroizpovedi. »Nad pobudo smo ogorčeni, saj ta predvideva kratenje ustavnih in zakonskih pravic do javnega zbiranja in izpovedovanja vere in drugih opredelitev,« so zapisali v stranki.

Še bolj zaskrbljujoče in nesprejemljivo se jim zdi, da je izjave v imenu ZL podal nekdanji varuh človekovih pravic. »Bodo v ZL prepovedali tudi igranje harmonike in narodno-zabavne glasbe na Čopovi ulici v Ljubljani, da ne bodo tujci diskriminirani?« se sprašujejo.

»Vedno bolj se potrjuje izrek, da je svoboda govora izražanje stališč levice, medtem ko so stališča drugih sovražni govor. Krščanski demokrati se sprašujemo, kam bodo pripeljale takšne izjave, ki ogrožajo ne samo versko svobodo, ampak svobodo misli vsakega posameznika,« so še zapisali.