Hojs: Na Mors bi lahko privarčevali z znižanjem plač

Za slovenske vojake v Afganistanu bo Hojs na podlagi analize predlagal, da z zavezniki na območju ostanejo do leta 2014.

pet, 23.03.2012, 14:25

Ljubljana - »Sistemi ministrstva za obrambo so bili postavljeni relativno razkošno, premalo pozornosti se je namenilo stroškovni učinkovitosti,« je  dosedanje delovanje ministrstva ocenil minister za obrambo Aleš Hojs.

Med usmeritvami za mandat je Hojs izpostavil novelo zakona o obrambi. V prvi fazi bo pripravil izhodišča, ki jih bodo skušali uskladiti znotraj koalicije. V drugi fazi bi spremembe uskladili z opozicijo.

V luči varčevanja je vsem dobaviteljem opreme in storitev predlagali znižanje cen. Po njegovih besedah je odziv za relativno dober, saj je 40 odstotkov dobaviteljev na to pristalo. Z njimi so tudi sklenili anekse. Med 20 in 30 odstotkov se z nižjimi cenami ni strinjalo, od ostalih še pričakujejo odgovor, poroča STA.

Po Hojsevih besedah je eden ključnih problemov ministrstva tudi rešitev pogodbe za oklepnike 8x8. Ugotovili so, da je Mors pod prejšnjo vlado z dopisi obvestil pogodbene partnerje, da želijo reprogramirati pogodbo.

Hojs se je dotaknil tudi težav Slovenske vojske. Izpostavil je problem nezapolnjenosti na področju rezervne sestave in strateške rezerve, saj končnega števila 7600 vojakov po njegovih besedah ne dosegajo. Enako se dogaja pri pogodbeni rezervi, saj bodo letos po njegovih besedah potekle pogodbe okoli sto zaposlenim, pogodb pa zaradi varčevanja ne bodo ponovno sklenili.

Kot je povedal Hojs, bo sodelovanje slovenskih vojakov na misiji KFOR potekalo tako kot do sedaj. Dodal je, da po pogovoru z obrambnima ministroma Avstrije in Italije pričakuje, da bo Slovenija poleg tega uspela s svojo kandidaturo za namestnika poveljnika sil na Kosovu. Za slovenske vojake v Afganistanu bo Hojs na podlagi analize predlagal, da z zavezniki na območju ostanejo do leta 2014. Po njegovih besedah sicer med zavezniki že potekajo pogovori o zmanjševanju števila vojakov v naslednjem letu, čemur bo v primeru uresničitve sledila tudi Slovenija.

Hojs se na konferenci omenil tudi rebalans proračuna. »Vse omejitve, ki bodo zajele javni sektor, bodo prizadele tudi ministrstvo za obrambo,« je povedal in dodal, da je bil presenečen nad višino prevoznih stroškov Mors, ki znašajo okoli 23 milijonov evrov letno. »Moj predlog je, da se ljudem v znižanem odstotku izplačuje kilometrina,«je pojasnil. Po njegovih besedah se bo dalo veliko prihraniti tudi z znižanjem plač, ki znašajo okoli 63 odstotkov proračuna ministrstva, treba pa bo pregledati tudi pogodbe za storitve na IT področju.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
1 komentar
wladymyr

Naj živi!

Ko smo brali Slovensko vojsko, smo ves čas pogrešali prav našega osamosvojitelja, slovenskega premiera Janeza Janšo: upajmo, da bo uredištvo poslej le bolj objektivno odprto za državno vojaščino slovenskega naroda!

15. oktober 2012, ob 20:20:42
1 komentar
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej