Hrvaška ne more ignorirati sodišča

Slovenija je z delno sodbo arbitražnega sodišča dobila v roke močno orožje za prihodnost.

Objavljeno
18. julij 2016 23.02
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubljana – Nedavna sodba Mednarodnega sodišča v Haagu v primeru arbitraže med Kitajsko in Filipini kaže, da države, ki ne izpolnjujejo sodb, tvegajo veliko zmanjšanje ugleda v mednarodni skupnosti, pojasnjuje strokovnjakinja za mednarodno pravo Dominika Švarc.

Z dolgoletno sodelavko Meddržavnega sodišča OZN v Haagu dr. Dominiko Švarc smo se pogovarjali o pomembnosti delne sodbe arbitražnega sodišča za nadaljevanje sodnega postopka med Slovenijo in Hrvaško, ki sta se z arbitražnim sporazumom zazvezali, da bosta mejni spor reševali s pomočjo tretjega. Nedavna delna sodba začasnega arbitražnega sodišča je, čeprav ugotavlja kršitev, ki jo je storila Slovenija, dobra novica, pravi Švarčeva. Ker je mednarodna skupnost tako izvedela, da arbitražnega sporazuma ni mogoče odpraviti po 60. členu dunajske konvencije, kar je zahtevala Hrvaška, prav tako ima Slovenija zdaj »v rokah dokument, da arbitražni sporazum velja, v njem pa je ključno, da se določi stik Slovenije z odprtim morjem«.

Ko primerjamo slovensko-hrvaški primer s primerom med Kitajsko in Filipini, kjer je meddržavno sodišče pred kratkim objavilo sodbo v prid Filipinom, Kitajska pa tega ne priznava, je jasno, da si tudi Kitajska, kaj šele Hrvaška, ne moreta privoščiti ignoriranja mednarodnih sodb brez posledic.

Celoten intervju s strokovnjakinjo za mednarodno pravo Dominiko Švarc bomo na portalu Delo.si objavili jutri ob 6. uri zjutraj.