Slovenija z noto pozvala Hrvaško k dialogu

Slovenija predlaga sklenitev sporazuma o ustanovitvi skupnih organov za izvršitev arbitražne razsodbe o meji.

Be. B., K. Š., STA
pet, 29.12.2017, 12:46; spremenjen: 16:11

V uradnem listu sklep o evidentiranju z arbitražo določene meje

V uradnem listu je bil danes objavljen sklep vlade, v skladu s katerim je meja s Hrvaško, kot jo je določilo arbitražno sodišče, evidentirana v evidenci državne meje. Sklep bo začel veljati v soboto, še piše v uradnem listu. Danes se sicer izteka rok za pripravo vseh potrebnih ukrepov za implementacijo arbitražne odločbe.

Zakon o evidentiranju državne meje med Slovenijo in Hrvaško je državni zbor skupaj z zakonoma o zemljiški knjigi in morskem ribištvu ter t. i. interventnim zakonom potrdil konec novembra. Vlada je 21. decembra naložila še evidentiranje meje in potrdila zemljevide o meji, kot jo je določilo arbitražno sodišče.

Sprejela je tudi štiri uredbe s področja ribištva; tri s področja izvajanja ribiške politike EU, eno pa za zagotavljanje financiranja pravne pomoči ribičem, če bodo slučajno žrtev hrvaških organov pri njihovem delu.

Slovenija je danes Hrvaško z diplomatsko noto ponovno pozvala k dialogu o implementaciji arbitražne razsodbe. Hrvaški je predlagala sklenitev sporazuma o ustanovitvi in pristojnostih skupnih organov za izvršitev arbitražne razsodbe o meji.

Arbitražno sodišče je z arbitražno razsodbo dokončno določilo mejo med državama in območje stika Slovenije z odprtim morjem. V skladu z arbitražnim sporazumom morata obe državi do današnjega dne storiti vse potrebno za implementacijo razsodbe, so spomnili na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ).

Več kot 1400 hrvaških kršitev od razglasitve arbitražne razsodbe

Ob tem je s posebno noto odgovorila na hrvaško noto, ki jo je Slovenija prejela v četrtek. V odgovoru so izrazili protest zoper kršitve mejne črte na morju, ki je hkrati tudi zunanja meja schengenskega območja, so sporočili z zunanjega ministrstva. Opozorili so, da gre za več kot 1400 hrvaških kršitev v času od razglasitve arbitražne razsodbe 29. junija. Ob tem so pozvali Hrvaško, naj se tako kot Slovenija dosledno izogiba incidentom.

Slovenija je v posebni noti še zapisala, da Slovenija spoštuje mejno črto, kot jo je določilo arbitražno sodišče in ki predstavlja mejo med državama na dan 25. junija 1991. Slovenija nima nobenih ozemeljskih zahtevkov do sosednje Hrvaške, enako pa pričakuje tudi od nje. Slovenija spoštuje in bo tudi v bodoče spoštovala nedotakljivost hrvaškega ozemlja in skupno mejo, kot je določena z arbitražno sodbo. Slovenski organi niso in ne bodo povzročali mejnih incidentov, saj svoje aktivnosti izvajajo izključno na ozemlju Slovenije, je še zapisano v noti.

Predsednik vlade Miro Cerar in zunanji minister Karl Erjavec sta danes Evropsko komisijo, ki je varuh prava EU, seznanila z aktualnim stanjem in pozvala k ukrepanju, so še sporočili z MZZ.

Hrvaška se bo odzvala na vsako kršitev mejne črte

Hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović pa je danes v Zagrebu povedal, da hrvaška policija ne izvaja nobenih posebnih ukrepov v zvezi z današnjim iztekom šestmesečnega roka za pripravo implementacije arbitražne sodbe. Poudaril je, da se bodo hrvaški policisti odzvali na vsako kršitev obstoječe mejne črte med Hrvaško in Slovenijo.

Božinović upa, da ne bo nobenih enostranskih slovenskih potez, ki bi kršile obstoječi režim na hrvaško-slovenski meji.

»Zaščita hrvaške integritete«


»Kot notranje ministrstvo smo usmerjeni in osredotočeni na svojo z zakonom določeno nalogo. To je zaščita hrvaške integritete, suverenosti in interesov. Konkretno v Piranskem zalivu to pomeni tudi zaščito interesov hrvaških ribičev,« je Božinović povedal na novinarski konferenci. Dodal je, da vsi opravljajo svoje delo kot doslej in da bo tako tudi v prihodnje.

Zanikal je navedbe nekaterih hrvaških medijev, da je policija na srečanju z ribiči v četrtek v Umagu svetovala ribičem, naj ne izzivajo in ne plujejo do mejne črte v Piranskem zalivu.

Vračanje čez mejo


Predstavil je tudi postopke hrvaške policije v primeru kršitve državne meje. Dejal je, da hrvaški policisti opozorijo na kršitev meje, nakar vsakogar, ki je nelegalno vstopil na Hrvaško, vrnejo čez mejo.

Pojasnil je tudi današnje jutranje bližnje srečanje slovenske policije ter hrvaških policistov in ribičev v Piranskem zalivu.

»Hrvaške policijske ladje so bile ob hrvaških ribiških ladjah. Priplula je slovenska policijska ladja, ki je vstopila v hrvaško teritorialno morje. Po opozorilu, da je v hrvaškem morju, je slovenska ladja zapustila hrvaško teritorialno morje, hrvaški policisti in ribiči pa so ostali tam, kjer so bili,« je opisal Božinović. Dodal je, da tega ne bi označil za »nov incident«, ker so se podobni dogodki v Piranskem zalivu že zgodili.

Notranji minister je dejal, da je hrvaška policija pripravljena v vsakem trenutku posredovati v skladu s hrvaškimi zakoni.

Izjavil je, da ni nobenih okrepljenih policijskih enot v Piranskem zalivu. Ob tem ni želel razkriti, koliko hrvaških policistov je ob morski meji s Slovenijo, temveč je dejal, da »imajo vedno zadostno število policijskih sil na katerikoli meji«.

Prijavi sovražni govor