Hrvaški je pot do EU odprta prek Ljubljanske banke

Ratifikacija: Brez rešitve problema LB je težko pričakovati dvetretjinsko večino za potrditev hrvaške pogodbe z EU.

Objavljeno
05. februar 2013 21.32
Slovenija, Bled, 03.09.2012. Vesna PUSIC, ministrica za zunanje zadeve Republike Hrvaske, in Karl ERJAVEC, minister za zunanje zadeve Republike Slovenije, med bilateralnim srecanjem na Strateskem forumu Bled. Foto: Uros HOCEVAR/Delo
Z. P., T. S., notranja politika
Z. P., T. S., notranja politika

Ljubljana – Po potrditvi memoranduma za arbitražo o določitvi meje s Hrvaško se slovenska politika znova »zapira« v tiho sobo državnega zbora. Tako bo v četrtek na dnevnem redu problem Ljubljanske banke, ki ga je treba rešiti pred ratifikacijo pristopne hrvaške pogodbe z EU.

A seja odbora za zunanjo politiko za zaprtimi vrati ne bo namenjena ratifikaciji pristopne pogodbe Hrvaške k Evropski uniji (kar naj bi se zgodilo do 1. julija 2013), ampak zgolj informiranju o razvoju reševanja problema z Ljubljansko banko.

Minister Karl Erjavec je pred današnjim srečanjem s hrvaško zunanjo ministrico Vesno Pusić na Otočcu, ki bi bilo lahko eno odločilnih, dejal, da bo pred odstopom z ministrske funkcije naredil vse, kar je v njegovi moči, da se reši ta problem.

»Tudi članstvo stranke pričakuje, da bomo pred odhodom iz vlade rešili vprašanje LB. Upam, da mi bo to uspelo do februarske seje državnega zbora, na kateri bodo obravnavali tudi moj odstop. Pričakujem, da bova dorekla okvirne rešitve in da bi bila na naslednjem sestanku že dosežena dokončna rešitev v zvezi z LB. To bo ustvarilo pogoje za ratifikacijo pristopne pogodbe Hrvaške z EU,« je pojasnil Erjavec.

Po njegovem bi bilo hrvaško pristopno pogodbo težko ratificirati, ko bosta iz vlade odšla še SLS in Desus, poleg DL, ki je že v opoziciji, ker ni povsem jasno, kako bi lahko v DZ dosegli dvetretjinsko večino za ratifikacijo pristopne pogodbe. Do februarske seje bo treba državni zbor, kot je dejal Erjavec, »obdržati v kondiciji« za sprejetje najbolj občutljivih odločitev. »Slovenska javnost gotovo ne bo privolila v to, da bi morala Slovenija še kaj plačati za to, da bo Hrvaška postala polnopravna članica EU.«

Erjavec na današnjem srečanju ne pričakuje dokončne rešitve problema, če pa bosta s kolegico Pusićevo dosegla napredek, se bosta odpravila po mandat na vladi. Slovenska politika je sicer naklonjena ratifikaciji hrvaške pogodbe z EU, a obstaja soglasje, da je treba najprej rešiti problem LB.