Ideja o novem mandatarju znova oživljena

Če Pahorjeva vlada prihodnji teden ne bo dobila večine, sledijo predčasne volitve ali predlog novega mandatarja.

Objavljeno
15. september 2011 19.56
Posodobljeno
15. september 2011 20.04
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika

Ljubljana – Razmerje sil pred torkovim glasovanjem o usodi novih ministrov, na katerega je predsednik vlade Borut Pahor vezal zaupnico vlade, tudi po razpravi o rebalansu proračuna ostaja uganka. Na parlamentarnih hodnikih je krožila presenetljiva informacija, ki daje slutiti, da se večina počasi preveša na stran nezaupnice.

Če Pahorjeva vlada prihodnji teden ne bo dobila večine, sta pred poslanci le dve možnosti: predčasne volitve ali predlog novega mandatarja, ki bi vlado vodil do konca mandata.

Predsednik Zaresa Gregor Golobič je potrdil, da so v njegovi stranki pripravljeni na oba scenarija, a hkrati zanikal namige, da prav oni pripravljajo Pahorjevega naslednika. »Vse vzvode bosta imela v rokah največja poslanska skupina SD in predsednik republike, ki se bosta odločila, ali je smiselno ponuditi novo ime. Če bo dan takšen predlog, ga bomo z veseljem proučili, zagotovo pa Zares ni v položaju, ko bi bilo kaj takšnega razumno početi, in se s tem ne ukvarjamo,« je povedal Golobič.

Dodal je, da kompetentne osebe »zagotovo obstajajo«, in pri tem spomnil na leto 2000, ko je nezaupnico dobil tedanji premier Janez Drnovšek. »Ljudje okoli njega so minuto po tem, ko je bila izglasovana nezaupnica, razmišljali popolnoma drugače kot minuto prej. To je velik šok. Če se bo to zgodilo tudi tokrat, bo to pomenilo nove elemente v razmislekih tistih, ki v takšnih situacijah odločajo,« je še dodal Golobič.

Maximarket in kljukci

Da je za takšno možnost slišal, je potrdil tudi predsednik SDS Janez Janša: »Dovolj je, da iz parlamentarne stavbe stopiš proti Maximarketu in lahko v živo spremljaš te napore,« je dejal prvak največje opozicijske stranke. »Če bodo tisti, ki so povzročili to koalicijsko krizo, do glasovanja o zaupnici našli koga, ki bi ga pozneje predlagali za mandatarja, bo nezaupnica izglasovana. Tako bi se izognili predčasnim volitvam in obdržali svoje stolčke. Če pa tega – po besedah predsednika vlade – 'kljukca' ne bodo našli, bodo verjetno odsotni ali pa bodo glasovali za zaupnico,« je napovedal Janša.

Vse je mogoče

Toda v SD vztrajajo, da trdno stojijo za svojim dolgoletnim predsednikom stranke in premierom Borutom Pahorjem. Predsednik poslanske skupine SD Dušan Kumer zagotavlja, da v največji vladni stranki edino rešitev ob morebitnem padcu njihove vlade vidijo v predčasnih volitvah. »Vse je mogoče, a sem prepričan, da nov kandidat za predsednika vlade ne bi dobil podpore tega državnega zbora. V prvih dveh glasovanj bi moral dobiti najmanj 46 glasov podpore. Tretjega poskusa, ko je dovolj že navadna večina, pa po mojem mnenju sploh ne bi bilo,« odgovarja Kumer.