Ideologija maje koalicijo

Desus poskuša v okviru novega holdinga iztržiti več za pokojninsko blagajno.

Objavljeno
09. julij 2012 21.53
DZ SEJA
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana – Gostota sestankov prvakov vladajoče koalicije izpričuje dvoje: da imajo v lastnih vrstah vse več težav in da je pred vlado vse več perečih problemov, kot so bančni sistem in upravljanje državnega premoženja.

Prvaki petih koalicijskih strank, ki so konec januarja podpisali pogodbo o delovanju v naslednjih štirih letih, so se sestali danes in znova se dobijo v sredo.

Prvič so se pogovorili o razmerah v koaliciji zaradi odpiranja ideoloških tem, medtem ko se bodo v sredo poskušali uskladiti glede zakona o državnem holdingu.

Predsednik Državljanske liste (DL) Gregor Virant pravi, da se je kljub jasnemu zapisu v koalicijski pogodbi, da ne bodo odpirali ideoloških tem, to zgodilo že dvakrat.

Ko ena stran načne to temo (državna proslava, preimenovanja vojašnic), druga stran odgovori in znajdemo se v spirali obtoževanj.

Na to v DL gledajo z vso resnostjo, ker, kot je dejal Virant, gre za kapljice, ki se nabirajo v kozarcu, te pa se lahko na neki točki prelijejo.

»Če bo to ogrozilo koalicijo, bodo za to nosili največjo odgovornost tisti, ki odpirajo ideološke teme,« je dejal Virant.

Predsednik Desusa Karl Erjavec je bil po pogovoru s premierom Janezom Janšo (SDS) zadovoljen, ker je dobil zagotovila, da se bodo odslej posvečali le uresničevanju koalicijske pogodbe.

Na vprašanje, ali temu verjame, glede na to, da je bil ta dogovor enkrat že prekršen, pa je dejal, da Desus ni v koaliciji, da bi zaupal predsedniku vlade, ampak da pomaga uresničiti dogovorjene cilje.

»Če se bo to nadaljevalo, potem ne vidimo več pravega smisla sodelovati v takšni koaliciji,« pravi Erjavec.

Predsednik SLS Radovan Žerjav pa je mnenja, da je treba »umiriti konje«, ker te teme ne bodo rešile Slovenije. »Določila o tem so v koalicijski pogodbi jasno zapisana in pričakujem, da se bomo tega vsi držali,« je dejal Žerjav. Janša po srečanju ni dajal izjav.

Desus poskuša v okviru novega holdinga iztržiti več za pokojninsko blagajno

Težave v odnosih med koalicijskimi partnerji zaradi ideoloških tem načenjajo odnose tudi v strankah koalicije. Na jutrišnjem izvršilnem odboru Desusa se ne bodo mogli izogniti nezadovoljstvu med člani stranke s predsednikom Karlom Erjavcem.

Na jutrišnjem IO Desusa se bodo posvetili razmeram v koaliciji, državnemu holdingu, znižanju nekaterih pokojnin in volitvam za predsednika republike. Trša retorika predsednika Desusa Karla Erjavca v odnosu do odpiranja ideoloških tem priča o tem, da v tej stranki na tem področju ne nameravajo popuščati. S tem pa Erjavec tudi brani svoj položaj v stranki.

Na vdanašnjem koalicijskem sestanku so dobili zagotovila, je pojasnil Erjavec, da se v podobne teme, kakor je bila državna proslava ali preimenovanja vojašnic, ne bodo več spuščali. Če mogoče takšno sporočilo še lahko pomiri vodstvo Desusa, pa je na drugih področjih pričakovati več problemov.

Erjavec je pojasnil, da bodo v Desusu ob vprašanju državnega holdinga, ki bi upravljal z vsem premoženjem države Slovenije, vztrajali pri rešitvi, da Kapitalska družba ohrani status posebnega stebra, ki bi bil namenjen pokojninski blagajni, prav tako pa dobiček holdinga, potem ko bi bile banke sanirane.

Na IO Desusa ni pričakovati, da bi načeli vprašanje položaja predsednika stranke zaradi vse slabšega položaja v javnomnenjskih raziskavah.

O tem so se temeljito pogovorili na svetu stranke pred tremi tedni, kjer predstavniki nekaterih pokrajinskih odborov niso bili uspešni s predlogom, da bi jeseni sklicali izredni kongres, na katerem bi volili novo vodstvo.

Dolenjski pokrajinski odbor kot novega vodjo upokojenske stranke odkrito podpira generalnega sekretarja stranke Ljuba Jasniča, ki se ga je Erjavec poskušal znebiti, a mu je najvišji organ Desusa (svet) to preprečil.

Bodo pa jeseni organizirali konvencijo stranke, na kateri pričakujejo udeležbo predstavnikov vseh lokalni odborov (več kot 200) – takrat bi lahko dobili bolj realno sliko o tem, kako »diha« baza in ali ima Erjavec še vedno podporo v stranki.