Igralec Saša Tabaković bo novi poslanec SMC

Tabaković je sicer izstopajoč igralec, ki je že prvo leto, ko se je pridružil SNG Drama, prejel Borštnikovo nagrado.

Objavljeno
02. julij 2015 12.38
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Na seji parlamenta, ki se prične prihodni teden, bo največja stranka najbrž v četrtek dobila novega poslanca. Igralec Saša Tabaković bo na zadnji seji parlamenta pred parlamentarnimi počitnicami skoraj zanesljivo postal nadomestni poslanec v poslanski skupini SMC.

Poslanka, ki odhaja v vlado

Mandatno volilna komisija je danes državnemu zboru predlagala, naj se prihodnji teden seznani, da je poslanko SMC Margareto Guček Zakošek vlada imenovala za državno sekretarko, torej namestnico minisitra, na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek. Dokler bo v vladi, bo njen sedež pripadel nadomestnemu poslancu.

Guček Zakoškova je bila za poslanko izvoljena v celjski volilni enoti, v prvem okraju Celje jo je lani volilo 33,93 odstotka volivcev. Po neuradnih informacijah bo po rezultatu v enoti njen sedež pripadel igralcu Saša Tabakoviću, ki ga je za SMC v okraju Velenje 1 volilo 33,0 odstotka volivcev. Oba sta v svojih okrajih dosegla daleč najvišje deleže.

Odstop ob Možini in Opeki

V državnem zboru je Gučekova doslej vodila pomemben odbor za gospodarstvo. Z prenehanjem mandata namestnici ministra se bo državni zbor najverjetneje seznanil prihodnji teden v četrtek, še isti dan bi Tabaković lahko postal nadomestni poslanec.

Tabaković je veliko javno pozornost pritegnil z odstopom kot član strokovne komisije Prešernovega sklada za scensko umetnost, ko je sklad nagrado mimo te komisije dodelil televizijskemu novinarju in nekdanjemu direktorju RTV Jožetu Možini za dokumentarec Pedro Opeka, dober prijatelj.

Tabaković je sicer izstopajoč igralec, ki je že prvo leto, ko se je pred desetletjem pridružil SNG Drama prejel Borštnikovo nagrado za mladega igralca, dobil pa je tudi nagrado na Festivalu slovenskega filma za vlogo Jaše v filmu Pod njenim oknom.