Imena ministrov znana v petek

Koalicijski partnerji vztrajajo na predlogu, da bo tožilstvo v prihodnje sodilo pod okrilje notranjega ministrstva.

Objavljeno
30. januar 2012 15.43
Posodobljeno
30. januar 2012 16.00
Majda Vukelić, 
Anže Božič, T. S., notranja politika
Majda Vukelić, 
Anže Božič, T. S., notranja politika
Ljubljana - Čeprav je Gregor Virant napovedal, da bo DLGV predlagala koalicijskim partnericam, naj tožilstvo ostane v pravosodnem ministrstvu, se je peterica vladnih strank danes odločila, da ne bo upoštevala številnih kritik in bo zakon o vladi ostal takšen, kot je.

Poleg kulturnikov so se s peticijo zdaj oglasili še okoljevarstveniki, ki protestirajo zaradi ukinitve ministrstva za okolje in prostor in povezovanja obeh področij z resorjema za kmetijstvo in za infrastrukturo. V peticiji s prvopodpisanima Božidarjem Flajšmanom in Dušanom Plutom opozarjajo, da je takšen korak nedopusten, saj da mora biti varstvo okolja in prostora eden od osrednjih javnih interesov.

A vladne stranke ne popuščajo. »Koalicijska pogodba in vsi protokoli ostajajo takšni, kot so bili podpisani,« je po včerajšnjem sestanku predsednikov desnosredinskih partneric povedal prvak SLS Radovan Žerjav. Po njegovih besedah bodo imena kandidatov za ministre znana v petek. Stranke so, kot je znano, razrez delitve resorjev že podpisale, znan je tudi nabor imen. Zadnjo besedo pri izbiri pa bo imel mandatar Janez Janša.

Ta je nameraval kandidate predstaviti že jutri. Za zamudo je verjetno kriva tudi odločitev interesne skupine negospodarskih dejavnosti državnega sveta, ki je včeraj na predlog vodje Antona Peršaka sklenila predlagati veto na zakon o vladi zaradi ukinitve dveh ministrstev. Državni svet bo o vetu odločal v sredo.

Interesna skupina je prepričana, da gre za zelo pomembni ministrstvi, katerih ukinitev bo imela pomembne posledice, predvsem pa za leto ali dve povzročila hude zastoje na področjih, ki jih ministrstvi pokrivata. Če bo državni svet veto potrdil, bo moral parlament v drugo novelo, ki število ministrstev krči s 15 na 11, sprejeti z najmanj 46 glasovi. Koalicija ima sicer zadostno večino, da bi lahko na izredni seji prihodnji teden zakon znova potrdila. A zgodba s tem ne bo končana, saj opozicijska Pozitivna Slovenija zaradi sporne delitve resorjev napoveduje še ustavni spor.

Mnenja državnih svetnikov bodo sicer najverjetneje zelo različna, saj so tudi svetniki, tako Peršak, »ki mislijo, da je življenjskega pomena, da se ta vlada imenuje kakšen dan prej kot kasneje«. Tudi jutrišnji predlog za veto je bil sprejet z dvema glasovoma za, dva svetnika pa sta se glasovanja vzdržala.